A halál injekciója

2023.06.20. 10:08

Káliummal gyilkolt egy próbaidős ápoló Pécsett

Minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat a Baranya Vármegyei Főügyészség egy pécsi ápoló ellen, aki halálos dózisú káliumot fecskendezett egy covid betegbe.

TEOL

Fotó: sasirin pamai

A vádirat szerint a vádlott 2022 novemberében próbaidős ápolóként dolgozott egy pécsi klinikán, melynek covid részlegén feküdt a 82 éves magatehetetlen állapotú sértett.

Tavaly 2022. december közepén ügyeleti szolgálatot látott el egy ügyeletes orvos, műszakvezető nővér és egy nővér társaságában. Az aznapi laboreredmények alapján megállapítást nyert, hogy a sértettnek káliumhiánya van, ezért az orvos kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér feladataként.

A nővér a megfelelő protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a covid osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez. Időközben a műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze a sértett infúziójának az állapotát, hogy annak lefolyása hogyan halad.

A vádlott, aki szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát ezt követően kihasználva azt, hogy a tevékenységét senki nem ellenőrzi, magához vette a műszakvezető nővér által előkészített fecskendőket. Ezt követően a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot. Miután a műszakvezető nővér visszatért a vizitből, észlelte a kikészített fecskendők hiányát, majd a sértett szóbájába lépve tetten érte a vádlottat, amint az injekciót a sértettbe fecskendezi.

A sértett néhány perccel később heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt elhunyt. Az elkövető cselekménye a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 10 – 20 évig, vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában