Tereprendezés

2023.11.11. 20:00

A bűnelkövetés után munkával próbálnak törleszteni a társadalom felé

Fogvatartottak végeztek tereprendezési munkát a napokban Alsónyék közelében, egy állami tulajdonú raktárépület területén.

Révészné Hanol Erzsébet

A fogvatartottak kitakarították a növényzettel sűrűn benőtt területet (Beküldött fotó)

Mindez egy újabb jóvátételi programnak köszönhető. Ambrus Lajos bv. ezredes bv. főtanácsos, a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy több éves hagyománya van annak, hogy a fogvatartottak ily' módon is törlesztenek a társadalom felé.

Korábban volt rá példa, hogy Szekszárd utcáin takarítottak, vagy a börtön falain belül idősek otthonának, óvodának készítettek ott hasznosítható tárgyakat, míg a nyár folyamán Kölesden egy eliszapolódott vízelvezető árok tisztítását végezték el.

A parancsnok hozzátette, hogy a szimbolikus jóvátétel célja kettős. Egyrészt lehetőséget teremt a fogvatartottak számára, hogy szembenézzenek a bűncselekmény elkövetésével és annak következményeivel, és ezáltal elősegíti a felelősségvállalásukat.

Másrészt az, ahogy a közösség elfogadja a jóvátételt, a fogvatartottak társadalmi beilleszkedését támogatja, hiszen a megbocsátás, a befogadó környezet lehetőségét hordozza magában. A programban való részvétel mindig önkéntes alapú, és természetesen a szükséges óvintézkedések mellett, kellő körültekintéssel és előkészületek után valósul meg a külső foglalkoztatás.

A fogvatartottak számára egyfajta jutalom is ez, hiszen nem a négy fal között kell tölteniük az idejüket, úgy érezhetik, hogy hasznos munkát végeznek, a feltételes szabadlábra helyezésük felülvizsgálata során pedig a bv. bíró pozitívumként értékeli az önként vállalt a munkát, a jóvátételi programban való részvételt.

A raktárépület környékét, ahol ezúttal három fogvatartott dolgozott, igen sűrűn benőtte a növényzet, helyenként nehezen áthatolhatóvá vált a terep, fásszárú növények borították a terület nagy részét. Ezeket kivágták, kupacokba rendezték, megtisztították a környezetet.

A munka két részletben valósul meg. A héten három napon keresztül zajlott a külső foglalkoztatás, november végére pedig újabb napokat jelöltek ki annak érdekében, hogy maradéktalanul el tudják végezni a tereprendezést, és megfelelő állapotban hagyják maguk után a területet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában