Tűzesetek

2023.11.30. 16:34

Az adventi időszak veszélyire figyelmeztetnek

Az adventi időszak az ünnepi készülődés időszaka, viszont ha nem figyelünk, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle.

Teol.hu

Fotó: Dubóczki Dániel (Tamási ÖTP)

Tavaly decemberben tizennégy otthonban csaptak fel a lángok Tolna vármegyében, a kisebb kiterjedésű tüzek mintegy kétszázharminc négyzetméternyi épített területet érintettek. Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Évente országos szinten ötven-hatvan otthonban csapnak fel a lángok adventi koszorú miatt – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.

A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá. 

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból. Tavaly december ötödikén egy ágyon felejtett elektromos fűtőpárna gyulladt ki egy aparhanti családi házban.

Sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el. 

Az ünnepi előkészületek sokak kedvét meghozza a sütés-főzéshez. A kevesebb konyhai rutinnal rendelkezők is belevágnak egy-egy népszerű recept megvalósításába. Adott esetben a gázrózsán, a főzőlapon és a sütőben párhuzamosan több ünnepi fogás is készülhet. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, és az lángra kap, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. A meggyulladt olajra vagy zsírra öntött víz azonnal gőzzé alakul, és az edényből kicsapó tűzgömbként mindent meggyújt maga körül, emellett súlyos sérüléseket okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet. Tavaly szenteste sütőolaj kapott lángra egy főzőlapon felejtett serpenyőben Szekszárdon, a Mérey utcában.

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában