Online csalók

2024.02.14. 10:40

Egy stróman került rács mögé

Önként adták a számlájukat a csalásokhoz, végül megjárták.

Révészné Hanol Erzsébet

A kép illusztráció.

Változatos módszerekkel, közel 81 millió forinttal károsítottak meg számlatulajdonosokat online csalók. Volt, akinek áloldalra navigáló linket küldtek, mással egy alkalmazást telepíttettek a gépére, egyeseknél képernyőtükröző programmal a magán- és a céges számlát is megcsapolták. A jogosulatlanul megszerzett összegeket a csaláshoz használt számlákról továbbutalták, alkalmanként átváltották valamilyen valutára, vagy ATM-nél vették fel.

A károsultak között van egy pusztahencsei nő is, aki 2023 augusztusában tett feljelentést a Paksi Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, mert egy internetes piactéren meghirdetett termék vásárlása ürügyén becsapták. A tettes egy adathalász link segítségével megszerezte a netbanki azonosítóit és jelszavát, majd azok felhasználásával ötmillió forintot utalt el a számlájáról egy másikra.

Nem gondolta, hogy bűnt követ el

Debreceniné Farkas Edit, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a paksi rendőrök az ügy szálait felgöngyölítve eljutottak a stróman számla tulajdonosához, majd felkutattak további sértetteket is. Egy Budapesten élő férfit és egy fegyverneki nőt hallgattak ki információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett gyanújával.

A férfi elismerte, hogy pénzért közreműködött a számlaszámok „kölcsönadásában”, de nem gondolta, hogy ezzel bűncselekményt követ el. A megbízója egy külföldi férfi volt. A meggyanúsított nő budapesti ismerősétől hallott a könnyű pénzkereseti lehetőségről. Folyószámlája hozzáférését önként átadta egy harmadik félnek. A megállapodás szerint az „átfuttatott” összegek után öt százalék jutalékot kapott.

A bűnügyesek ez idáig hat ügyben nyomoztak az eljárás során. Az ügynek ez idáig két gyanúsítottja van, a férfit őrizetbe vették, és indítványozták letartóztatását. Az eljárás a Paksi Rendőrkapitányságon tovább folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában