NAV

2024.02.10. 09:00

Számlagyárként működő bűnszervezetet számoltak fel (videóval)

Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet évindító akciójával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Teol.hu

A kép illusztráció

A nyomozóhatóság vagyonbiztosítási intézkedései hatására a költségvetésnek okozott 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrány az utolsó forintig megtérült. Az akcióval felszámolt bűnszervezet számlagyárként működött, az azt üzemeltető elkövetők huszonöt gazdasági társaságból álló céghálózat biztosításával segítették két haszonhúzó társaság adóelkerülését. A cégláncolat tagjai tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek.

Strómanok voltak a társaságok ügyvezetői

Az általuk alkalmazott társaságok ügyvezetői strómanok voltak, ezek a cégek - a három fővállalkozó, a tizenkét bukócég és a tíz úgynevezett közbenső cégek - a munkavégzéshez sem a szükséges személyi, sem a tárgyi feltételekkel nem rendelkeztek.

A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 56 pénzügyőr nyomozó és járőr dolgozott, 8 különböző helyszínen. A kutatások során előkerült bizonyítékok értékelése és elemzése a nyomozás további feladata. Az ügyben tizennégy gyanúsított érintett, közöttük a bűnszervezeti tagokkal és a haszonhúzó gazdasági társaságok vezetőivel. Az akció keretében hat főt állítottak elő a pénzügyőrök.

Négyen kerültek előzetes letartóztatásba

A Pécsi Járásbíróság négy gyanúsított - három férfi és egy nő - esetében rendelte el a letartóztatást, a további három elkövető bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll. A szervezett bűnözésből élő elkövetők elfogásánál ezúttal is hatékony segítséget nyújtott a NAV Merkúr bevetési egysége, dinamikus és aktív fellépésével.

A kármegtérülés biztosítása érdekében a bűnelkövetők és cégeik birtokából 1,7 milliárd forintot meghaladó értékben került sor luxusautók, ingatlanok, készpénz és bankszámlák lefoglalására, illetőleg zár alá vételére.

A szervezetet irányító elkövetők bűnösségüket kimondó, elmarasztaló bírósági ítélet esetén akár 20 év szabadságvesztéssel és vagyonelkobzással nézhetnek szembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában