Gáz égett

2024.02.28. 14:00

Tűz Dunaföldváron: a könyvtár épületénél csaptak fel a lángok

A könyvtár udvarán csaptak fel a lángok szerdán a vármegye legészakészakabbra fekvő városában. Szerencsére senki nem sérült meg és a könyvállományban sem okozott kárt a tűz Dunaföldváron.

Gazsó Rita

Miként korábban hírül adtuk, szerdán, a hajnali órákban keletkezett a gázhálózatot érintő tűz Dunaföldváron, a Rákóczi utcában, egy épület oldalánál. A lángokat a solti hivatásos és dunaföldvári önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett rövid idő alatt eloltották. Az áramszolgáltató munkatársai is a helyszínre érkeztek. Az első hírek arról szóltak, hogy az éjszakai tűzeset miatt több helyen szünetelt a gázszolgáltatás Dunaföldváron.

Szerda hajnalban ütött ki tűz Dunaföldváron.
A könyvtár épületénél ütött ki tűz Dunaföldváron. Fotó: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár már pontosította a tűz keletkezési helyét, mint írták, a Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár udvarában lobbantak fel a lángok, ahol nagy nyomással kiáramló gáz égett fél kettőtől hajnali négyig. Szerencsére az esetben senki nem sérült meg, és a belső terekben sem keletkezett kár. Ennek ellenére a könyvtár a tűzesetet követő napokban biztosan zárva lesz, a továbbiakról értesítik a lakosságot. Az intézmény arról is tájékoztatott, hogy kikapcsolták az áramot és a gázt is, amely miatt a városban többfelé szünetelt a gázszolgáltatás.

Tűz Dunaföldváron: Kora reggelre helyreállt a gázszolgáltatás 

Kedves Brigitta, az e.on kommunikációs munkatársa arról számolt be, hogy éjjel, 1 óra 40 perckor kaptak értesítést a tűz keletkezéséről. Kollégáik 2 órakor már a helyszínen voltak, az épületet áramtalanították, illetve leválasztották az érintett gázhálózati szakaszt. A vizsgálatok szerint a tűz a telken belül, a mérőhelynél keletkezhetett. – Szakembereink hajnali 5 óra 45 percre újra nyomás alá helyezték a környék gázellátását biztosító gázvezetéket és megkezdték annak feltöltését. Reggel 6 óra 15 perc óta minden környékbeli, érintett háztartásban ismét zavartalan a gázszolgáltatás – jelezte a szóvivő.

Az önkormányzat kora reggeli tájékoztatása szerint a szolgáltató a Sóház utca-Béke tér-Paksi utca-Kéri utcától északra fekvő városrész gázellátását zárta el.

Horváth Zsolt polgármester a délelőtti órákban jelezte, hogy még tart a hibaelhárítás, amelynek befejeztéig többfelé gázkimaradás lesz tapasztalható. A városvezető figyelmeztetett arra, hogy a kikapcsolásban érintett háztartások ellenőrizzék az ingatlanunkban található nyomáscsökkentőt, ugyanis az abban található szelep lekapcsolhatott, amelyet ismét be kell kapcsolni, hogy újra induljon a gázszolgáltatás. 

Mikor nyithat ki a könyvtár?

Horváth Zsolt megerősítette az e.on szóvivője által elmondottakat, azaz hogy a tüzet műszaki hiba okozta, szándékosságra utaló jelet nem találtak. Mint mondta, a hiba a könyvtárat ellátó gázvezeték csőcsonk becsatlakozásánál keletkezett, hogy pontosan mi okozta, jelen pillanatban még nem tudják. A hiba okának feltárása még folyamatban van. A könyvtár gázellátását várhatóan a jövő hétre sikerül majd helyreállítani, amelyet követően újra indulhat a fűtés. A polgármester szerint a jövő hét második felére nyithat ki újra a könyvtár. 

A városvezető úgy látja, a tűz jelentős kárt okozott, például megsérült a 2019-ben felújított épület külső vakolata is, amelynek külső helyreállításához a szakértői vizsgálat után, a kedvező időjárás beköszöntével kezdhetnek majd hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában