Jogerős ítélet

2024.04.09. 17:30

Várandós, hajléktalan nőt kényszerítettek prostitúcióra

Jogerős ítélet született a kiszolgáltatott nőket prostitúcióra kényszerítő páros ügyében.

Révészné Hanol Erzsébet

Terhesen is prostitúcióra kényszerítették a nőt (Illusztráció: Shutterstock)

Jogerős ítélet született emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében a Pécsi Ítélőtáblán, amely megalapozottnak találta és helybenhagyta az elsőfokon eljárt Szekszárdi Törvényszék ítéletét. Így az elsőrendű vádlottat 10 év 6 hónap börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélték. A törvényszék az elsőrendű vádlottal szemben a bűncselekménnyel elért gazdagodása – 7,5 millió forint – erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottak a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatóak legkorábban feltételes szabadságra – tájékoztatott Hornokné dr. Décsei Katalin sajtószóvivő.

Kihasználták a nő kiszolgáltatott helyzetét

Elmondta, hogy az elsőrendű és a prostituáltként dolgozó másodrendű vádlott élettársak voltak, akiknek a kiszolgáltatott helyzetben lévő, munkahellyel, legális jövedelemmel, tényleges lakhatással, családi kötelékekkel nem rendelkező sértettet a jelen eljárásban nem érintett akkori barátja mutatta be. Az elsőrendű vádlott és a sértett barátja megegyeztek abban, hogy a nő a vádlottak ingatlanában prostitúciós tevékenységet fog folytatni és az ebből származó bevétel 60 százaléka az elsőrendű vádlottat, míg 40 százaléka a sértettet, illetve barátját illeti. Később, amikor a sértett és barátja szakítottak az elsőrendű vádlott tartotta meg az egész bevételt, a nő egyrészt azért maradt a vádlottakkal, mert azt ígérték neki, hogy a bevételt felezni fogják, másrészt kiszolgáltatott helyzete okán nem volt hová mennie. A sértett 2017-ben 11 hónapon keresztül végzett a vádlottak által bérelt ingatlanban prostitúciós tevékenységet, ez idő alatt legalább 2,5 millió forint bevételre tett szert az elsőrendű vádlott. A nő végül megszökött a vádlottaktól.

Terhesen is prostitúcióra kényszerítették

A másik, enyhe fokban értelmi fogyatékos sértettel az elsőrendű vádlott az utcán találkozott, amikor a várandós, hajléktalan nő az utcán kéregetett. A férfi rábeszélte a sértettet, hogy lakjon velük, majd közölte vele, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében férfiaknak kell szexuális szolgáltatásokat nyújtania. A nő tiltakozott, mire az elsőrendű vádlott többször megütötte és megrúgta őt, aminek hatására a sértett feladta korábbi ellenszegülését. A 2018-as év nyarától mintegy két éven keresztül az elsőrendű vádlott veréssel és fizikai bántalmazással való fenyegetéssel arra kényszerítette, hogy napi rendszerességgel, a vádlottak által meghatározott számú személlyel anyagi ellenszolgáltatás fejében prostitúciós tevékenységet végezzen. A sértett 2018 őszén vérezni kezdett, kórházba szállították, ahol császármetszéssel világra hozta gyermekét. Az újszülöttet nem vihette el a kórházból, őt pedig a vádlottak visszavitték magukhoz és néhány nap elteltével folytatnia kellett tevékenységét.

A kórházban tett feljelentést

A sértett ismét teherbe esett, 2020 augusztusában vérezni kezdett, ezért mentőt hívtak hozzá, majd sürgősségi császármetszés során életet adott gyermekének. A kórházban a vádlottak rendszeresen hívták a nőt, aki a kórházi dolgozóknak elmesélte a történetét és azt, hogy fél, nem akar visszamenni a vádlottakhoz. A kórház értesítette a rendőrséget, a sértett pedig feljelentést tett. Az elsőrendű vádlott e sértett prostitúciós tevékenységéből legalább 5 millió forint bevételre tett szert.

Az első fokon eljárt Szekszárdi Törvényszék a vádlottakat két rendbeli társtettesként elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében – ezen felül az elsőrendű vádlottat kábítószer birtoklásának vétségében – mondta ki bűnösnek. A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában