Internetes csalás

2024.05.15. 15:19

Ígéretes befektetésnek tűnt, valójában átverés volt

Nagy nyereség ígéretével csaltak ki pénzt egy gyanútlan férfiból.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Getty Images

Egy külföldön élő, de rendszeresen hazalátogató, Tolna vármegyei férfi tett feljelentést a napokban a Dombóvári Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen internetes csalás miatt. 

Nagy haszon reményében regisztráltak

Az esetről Debreceniné Farkas Edit, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a férfi még tavasszal figyelt fel egy befektetési hirdetésre, amelyben a legalacsonyabb összegű, 100 ezer forintos befizetésnél is napi 20 dollár nyereséget ígértek. A nagy haszon reményében regisztrált az oldalon, megadta a kért adatokat, és el is utalta a pénzt az egyik számlájáról. A befektetési tanácsadó kérésére telepített egy távoli elérést biztosító programot a gépére, hogy az ügyintéző kezelni tudja a pénzmozgásokat. Később megkeresték a számlavezető pénzintézettől, mert a gyanús tranzakciók miatt zárolták a számláját, letiltották a kártyáját. Ekkor már tudta, hogy csalás áldozata lett. 

A történet azonban itt még nem ért véget. A másik számlájára időközben különböző összegek érkeztek, majd azokat, a számlán tartott 70 000 forintjával együtt, valaki továbbutalta idegeneknek, illetve bitcoint vásárolt belőle. A befektetőnek nemcsak haszna nem keletkezett, de még azt a pénzt is elutalták a számlájáról, amit nem szeretett volna elkölteni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem volt nagyobb összeg a számlán.

Legyen „egészségesen gyanakvó”

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet, hogy az online térben megjelenő hirdetések esetében is legyenek egészségesen gyanakvók! Idegeneknek sem telefonon, sem linken keresztül ne adják ki személyes és banki adataikat, a kártyájukhoz és a banki tranzakciókhoz tartozó biztonsági kódokat! Idegenek kérésére ne telepítsenek távoli elérést biztosító programokat, mert ezzel önként adják át az irányítást a számláik kezelésére!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában