Oktatás

2017.09.15. 16:20

Átvette az iskolát az evangélikus egyház

Szeptember elsejével immár evangélikus egyházi fenntartásban kezdte meg az új tanévet az egykori bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskola. Ez hozott változásokat, de ezektől hosszútávon pozitív eredményeket várnak az intézményben.

Hargitai Éva

A folyamat egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor az evangélikus egyház jelezte a szándékát, mely szerint átvennék fenntartásukba az intézményt. Ekkor szándéknyilatkozatokat kértek a szülőktől, a szülői munkaközösségtől, a tantestülettől, és a diákönkormányzattól is, az iránt érdeklődve, hogy mit szólnának a változáshoz. Meglehetősen magas, 97 százalékos támogatottságot kaptak. Már idén történt, hogy az evangélikus egyház írásban kifejezte feladatbővítési szándékát, tehát az iskola átvételét, úgy, hogy az a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumhoz fog tartozni. A kezdeményezést a város önkormányzata, a Bonyhádi Német Önkormányzat és az evangélikus egyházközség is támogatta. Nyár elején az Oktatási Hivatal is meghozta döntését, átadták az iskolát az egyháznak. Ekkor újabb nyilatkozattételre kérték a szülőket, hogy kívánják-e ilyen formában is az intézményben tartani a gyermeküket. Egyetlen diákot vettek ki az iskolából, amely szeptember elsejével Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola néven kezdte meg a tanévet.

– Ezzel sok minden megváltozott, de semmi sem lett rosszabb mint eddig volt, és semmi sem kötelező – mondta Bábelné Rein Mária tagintézmény-vezető. Hozzáfűzte, a szülőknek természetesen nagyon sok kérdésük volt, ami teljesen érthető és jogos. Érdekelte őket például, hogy meg, vagy éppen át kell-e keresztelni a gyermeküket, kell-e istentiszteletre járniuk. Minderről szó sincs, mindenki megtarthatja a saját felekezetét. Ugyanakkor változás, hogy erkölcstant nem tanítanak, helyette viszont hittanórákat tartanak. Hétfőn reggel első órában a felsősöknek, kedden reggel pedig az alsós diákoknak van áhítatuk, amelyet két lelkészük tart meg.

– Már két-két alkalmon vagyunk túl, és a tapasztalataink nagyon kedvezőek – mondta az intézmény vezetője. Hozzátette, félt attól, hogy a felső tagozatosok nehezen viselik majd – nekik állniuk kell – de szerencsére jól, illetve egyre jobban bírják. A kicsik pedig kifejezetten élvezik az alkalmakat. Nekik kicsit más, interaktívabb formában tartják meg ezeket a hétindító alkalmakat.

Az osztályfőnök és szaktanárok kötelező óraszámában is benne van a hittan, ők felügyelik a gyerekeket. A kollégák közül egyébként csak néhányan nem folytatták náluk a tanítást. Többségében nyugdíj előtt álló pedagógusokról volt szó, akik számára fontos volt, hogy közalkalmazotti munkaviszonyban maradjanak.

Nyáron már az egyház finanszírozta a felújításaikat, karbantartási munkáik végrehajtását, nagyon sok már égető beszerzést le tudtak bonyolítani. Olyan kis dolgokról volt szó, mint a töredezett székek lecserélése, új kukák, fűnyíró vásárlása. Nekik pedig a támogatáshoz hozzá kell tenniük a magas színvonalú oktatást. Az igazgatónő hangsúlyozta, elkészítettek egy új házirendet is, amelynek a nevelési elvei picit szigorúbbak a korábbiaknál, és szeretnék is ezeket betartani: nincs verekedés, korlátozzák a mobiltelefon használatot. Olyan dolgok ezek, amelyek a gyerekek javát szolgálják, pozitív irányban mozdítják az iskola által képviselt értékeket.

A tanévnyitó egyben iskolaavató is volt

Az iskola ünnepélyes avatására szeptember elején került sor. Az egybegyűlt vendégek, Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke, Varga Márta, a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási és Nevelési Osztályának vezetője, Filóné Ferencz Ibolya polgármester, Andorka Gábor főigazgató, Köhlerné Koch Ilona a Német Önkormányzat elnöke köszöntésével indult. Ezután Gáncs Péter püspök úr hirdetett igét, majd ünnepélyes keretek között megáldotta és szolgálatba helyezte az iskolát, Bábelné Rein Mária igazgató asszonyt, a két evangélikus lelkészt, Schaller Bernadettet, Barcsik Zoltánt és a diákokat. Ezután a gyerekek színes műsora következett: versmondás, német nemzetiségi tánc és mesejelenet következett.

Ezt követően Varga Márta tartott ünnepi beszédet, majd Filóné Ferencz Ibolya köszöntője következett. Tőlük Bábelné Rein Mária és Andorka Gábor vették át a szót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában