Szekszárdi Szüreti Napok

2017.09.17. 19:52

Tarka szüreti forgatag, műsorok, a poharakban nemes borok

Több ezren voltak kíváncsiak a Borudvarra, az Ízek utcájára, a hagyományőrző és egyéb műsorokra a Szekszárdi Szüreti Napokon.

Balázs László

A szüreti napok idejére egyes felvetések szerint kétszeresére, háromszorosára nő a megyeszékhely lakossága. Zsikó Zoltán, a főszervező Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója szerint az igazság valahol a kettő között lehet. A szombat esti rövidebb, a vasárnapi hosszabb esőszünetet leszámítva az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz. Immáron az is bebizonyosodott, hogy a csütörtöki nulladik nap a szekszárdiaké, hiszen inkább a helyi családok, baráti társaságok ünnepelnek, koccintanak. A fesztiválra Németországból, Lengyelországból, Ausztriából is érkeztek vendégek, sőt finn látogatói is voltak a rendezvénynek.

A nagy koncertek szép számú nézőközönség előtt zajlottak. A fő eseményen, a szombat délutáni szüreti menetben több mint kétezren – helyi és környékbeli csoportok, civil szervezetek, iskolások és óvodások – jelenítették meg a szürettel kapcsolatos hagyományokat. A folytatás szintén a hagyományoknak megfelelően zajlott, hiszen a Béla király téri színpadon új tagokat avatott az Alisca Borrend.

Módos Ernő nagymester elmondta, a felvonuláson a hazai rendek több mint fele, 24 képviseltette magát nagy sikerrel. Új tagja lett az egyesületnek a „hazai pályáról” érkező Herrné Szabadi Judit, aki a Szekszárd Borvidék Nkft. ügyvezetőjeként sokat tett a szekszárdi bor népszerűsítéséért, borbíró, sommelier-tanfolyamot is végzett, így kiérdemelte a tagságot. Szintén ápolni fogja a borkultúra hagyományait Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, testvérlapunk, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Puskás-ügyi nagykövet. Tag lett Gundel Takács Gábor, az ország egyik legnépszerűbb műsorvezetője, sportriporter. Módos Ernő hozzátette: mindhárman kiállták a próbákat, a feladatok között szerepelt eszközfelismerés, lopóval kellett bort szívni egy hordóból, illetve a borrend zászlósborát, egyóvöröst kellett beazonosítani. A „Must jön a java” folklórműsor után választották meg a „Szüret Táncos Párját”, a nagymányoki Gungl Brigitta és Zsók Máté kapta az elismerést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában