Bor utca

2017.12.04. 15:32

Lezárult a Modern Városok Program első üteme

Átadta Ács Rezső polgármester és Horváth István államtitkár hétfőn a Bor utcát. Ezzel lezárult a Modern Városok Program első szakasza Szekszárdon.

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

A Bor utca ünnepélyes átadásával lezárult a Mérey Mihályra keresztelt infrastruktúra-fejlesztő program, ez pedig azt jelenti, hogy a Modern Városok Program első szakasza is a befejeződött Szekszárdon. Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár szerint régi, jogos elvárást teljesített a város és a kormányzat azzal, hogy lényegében nem felújította, hanem megépítette az önkormányzat az utcát. Közel egymilliárdot fordíthatott a szilárd burkolat és az infrastruktúra kialakítására az önkormányzat. Az államtitkár szerint azért a Bor utcában zárják a Mérey programot, mert ez a beruházás jól illusztrálja annak lényegét. Egyrészt sok olyan családot érint, akik itt laknak, de a környékbeli tanyák tulajdonosainak, az itt lévő cégek dolgozóinak kényelmét is szolgálja. A továbbiakban is fejlesztenék a városnak ezen részét: kerékpárutat építenének. Horváth István emlékeztetett: 2016 februárjában Orbán Viktor miniszterelnök és Ács Rezső, a város polgármestere írt alá megállapodást, ennek kézzelfogható eredményei a megújult Bor utca, Bartina utca, a Sárköz utca fejlesztése, a Csengey Dénes utca aszfaltozása, valamint a Parászta-patak medrének rendbetétele és betonvápás vízelvezetők építése 11 kilométeren. A Modern Városok Programban a következő lépés az lesz, hogy tavasszal leteszik az új uszoda alapkövét. A forrás biztosítására a kormányzati döntés megszületett a múlt héten. 

Ács Rezső elmondta, hogy amikor átadták a siófoki körforgalmat Horváth Istvánnal, közvilágítást ígértek. Ehhez képest jóval több sikerült, hiszen a Bor utca teljesen új. A munka során adódtak a lakóingatlanoknál speciális helyzetek, de az eredménnyel mindenki elégedett lehet. A következő feladat a buszközlekedés megoldása, várhatóan reggel és délután helyi járatos buszok közlekednek majd itt.

Nagy változások előtt áll a város

A Modern Városok Programot illetően Szekszárd volt a leggyorsabb megyeszékhely, hiszen az első hárommilliárd forintot hamar lehívta. A Mérey csomag Szekszárd minden pontján hozott változásokat. A legnagyobb tételt 1,2 milliárddal a több, mint 10 kilométernyi betonvápás vízelvezető építése jelentette. Korszerű szakképző központ kialakítására 2 milliárd támogatást kap a város A Modern Városok Programban és négy csillagos szálloda épül a megyeszékhelyen. Már azt is tudni lehet, hogy a főiskola „E” épülete néven ismert ingatlan a legalkalmasabb erre a célra. Mivel a gemenci kisvasút eddig nem jött be a városba, egy szárnyvonal épül, továbbá 2 milliárdos beruházást jelent egy interaktív kalandpark-ökocentrum. Lesz új uszoda, sőt sportcsarnok is, továbbá csővezetéken érkezhet a meleg a paksi atomerőműből a szekszárdi lakásokba, irodákba. A kormány és a város megállapodása értelmében összesen 33-34 milliárd közé taksált összeg érkezik a következő években Szekszárdra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában