életmód

2018.02.19. 07:00

A gyermekkori alapozás alakítja a felnőttkort

Mivel a gyermekkor minden egyes szakasza megalapozza a következőt, ezért az egészségre gyakorolt negatív hatások megelőzését és megfelelő kezelését fontos mihamarabb elkezdeni. Ezzel biztosíthatjuk ugyanis, hogy ezek a problémák ne terheljék gyermekünk későbbi fejlődési szakaszait, biztosítva ezzel számukra az egészséges gyermek- majd felnőttkort.

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

A gyermekkor a legjobb és leghatékonyabb időszak az egészségfejlesztésre és a betegségek megelőzésére. Hiszen az agy és a szervezet fiatalkori fejlődése határozza meg a különböző betegségekre való érzékenységet az élet későbbi szakaszaiban, sőt, az orvosok szerint kihat a következő generáció egészségére is, áll az idén 15 éves K&H gyógyvarázs gyermekegészségügyi program közleményében.

Dr. Horváth Gábor, szekszárdi házi gyermekorvos a témával kapcsolatban elmondta: a túltáplálás jelenti a legnagyobb problémát. Előfordul, hogy a szülők nem érzik, ennek a későbbiekben következményei lehetnek. – „Olyan bájos, olyan angyalian dundi” – mondják a túltáplált csecsemőre, és nem is sejtik, hogy ebből gond lehet – állítja. A gyermekkori egészségtelen táplálkozás számos jól ismert felnőttkori egészségprobléma melegágya: meghatározó szerepet játszik többek között a magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszervi panaszok, vashiány kialakulásában.

A szakszerűtlen étrend-kombinációk és egészségtelen diéták az iskoláskorú gyermekeknél elhízáshoz vezethetnek, valamint megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek fellépését a későbbi életkorokban. A megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés ezért alapvető fontosságú gyerekkorban, így egyértelmű, hogy lehetőség szerint kerülni kell a csipszet és a gyorsételeket. Már magzati korban érdemes megalapozni az egészséget, a gyermek egészsége és fejlődése elválaszthatatlan az anya egészségétől. Kevesen tudják, hogy ez már a fogantatás előtt megalapozódik. A fogamzásképes korú nők ugyanis különösen érzékenyek a környezeti hatásokra, ezért már a terhesség előtti, majd kezdeti szakaszában érdemes fokozottan figyelni magukra. Teljes értékű táplálkozással, vitaminokkal, a káros anyagok elkerülésével segíthetik a baba fejlődését.

A gyermekek különösen érzékenyek és jobban ki vannak téve a tiszta ivóvíz, a higiénia hiányának, a beltéri és a kültéri levegő szennyezettségnek. A gyermek- és serdülőkori sérülések hosszú távú károsodásokat okozhatnak, vigyázzunk ezért arra, hogy milyen hatások érik a kicsiket a lakáson kívül, illetve belül.

A továbbiakban a serdülőkor sajátossága a felfedező, mindent kipróbálni akaró viselkedés, ezért döntően ilyenkor alakulnak ki azok az egészségtelen szokások is, amelyek az egész élettartamra befolyásolják az egészségi állapotot. Különösen fontos szerepe van tehát ennek a korszakasznak abban, hogy a legsúlyosabb egészségügyi kockázatokat, mint a dohányzás vagy az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, megfelelő egészségtudatos magatartással, példamutatással elkerüljük.

Nem mindenkinek jut eszébe, de a test és a lélek egészsége elválaszthatatlan. A szülők feladata tehát a fentiek betartásával sem ér véget, és minden korszakban kiemelten kell odafigyelnünk a minőségi közös, azaz offline időtöltésre, hiszen a boldog, vidám gyerekek még a betegségekkel is könnyebben megküzdenek.

Nem véletlenül kötelező gyermekek számára a védőoltás

Bátran tekinthetjük az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányának a védőoltások felfedezését és alkalmazását. Emberek millióinak életét és egészségét mentették már meg a különféle vakcinák, ennek ellenére mégis vannak, akikben kétely merül fel még a kötelező oltásokkal kapcsolatban is. Őket meg kell győzni arról, hogy beadásuk elengedhetetlen, mondja dr. Horváth Gábor.

Hazánkban az 1990-es évek eleje óta tizenöt hónapos korban kombinált oltás keretében kapja meg a kanyaró elleni vakcinát minden gyerek, majd az ismétlőt hatodik osztályosként. Járvány Magyarországon már nagyon régen volt, amikor egy-egy eset előfordul, szinte mindig kiderül, hogy a betegséget külföldről hurcolták be. Nemrégiben Románia déli és nyugati részén a kanyaró járvány tizenhat halálos áldozatot követelt, korábban pedig Németországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban tört ki járvány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában