Gymnasion

2018.04.17. 07:00

A Sárköz kultúrájából kaptak élményt jelentő ízelítőt a diákok

A sport mellett az ország különböző vidékeiről érkezett fiatalok belekóstolhattak a Sárköz kultúrájába is. Vasárnap délelőtt a különbuszok Decsre szállították a középiskolásokat.

Szeri Árpád

A Gymnasion sportrendezvénynek adott otthont a múlt hét végén a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium. Az országos versenyen tizenkilenc középiskola közel kétszázharminc diákja mérkőzött meg egymással. Andorka Gábor, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, hogy a fiatalok asztalitenisz, labdarúgás, lövészet, kosárlabda, röplabda és sakk sportágakban bizonyították felkészültségüket. A házigazdák lövészetben magasan a mezőny fölé emelkedtek, hiszen a dobogó mindhárom fokára bonyhádi tanuló állhatott fel. Labdarúgásban pedig a fiúk a bronzérmet szerezték meg.

A sport mellett az ország különböző vidékeiről érkezett fiatalok belekóstolhattak a Sárköz kultúrájába is. Vasárnap délelőtt a különbuszok Decsre szállították a középiskolásokat. A vendégeket a bátai Pántlika zenekar fogadta, a tájház udvarán felállított színpadon a Csillagrózsa Hagyományőrző Egyesület adott műsort. A szervezők nevében Bognár Cecil, a Magyar Kultúra Lovagja mondott köszöntőt, illetve tartott átfogó ismertetést a Sárközről. Visszatekintett a kezdetekre, amikor a honfoglalók megtelepedtek a vidéken, majd évszázadok alatt egyedülálló kultúrát alakítottak ki ezen a néprajzi tájon. A török megszállás ugyan pusztító hatású volt errefelé is, ennek ellenére a hódoltság idején Decs a protestantizmus egyik fellegvárává nőtte ki magát.

Az itt élők viselete az egyik legszebb, legdíszesebb nemcsak az országban, hanem a Kárpát-medencében is. A messziről érkezett fiatalok nagy érdeklődéssel tekintették meg a tájház berendezési tárgyait, a korhű használati eszközöket, a tisztaszobát, a füstös konyhát és a dolgozó nappalit. A kézműves szobákban betekintést nyerhettek a szőttes hímzés és a gyöngyfűzés műhelytitkaiba. Éhét pedig mindenki hagyományos lakodalmi tejfölös kerekkaláccsal enyhítette. Egy vendégpár sárközi ruhába is beöltözött, mindketten emléklapot kaptak tiszteletbeli tag mivoltukról. A műsor végén a decsi kirándulás közös táncházzal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában