kiállítás

2018.04.24. 20:00

Mindenki megtapasztalhatja, hogy a zene öröm

Megnyílt a Hangszert a kézbe kiállítás Szekszárdon, és ami az első látogatókat illeti, nagy sikert aratott.

Budavári Kata

Egyszerre száznegyven látogató kaphat a kezébe hangszert április 24. és 28. között a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban, amely erre az öt napra zenei játszótérré változott.

A megnyitón a Hangfoglaló alkalmi zenekara zenével indított, amelyre a jelenlévő gyerekek közül többen táncolni is kezdtek. Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program kollégium vezetője elmondta, nemcsak az örömteli, hogy a vándorkiállításra 2017. februárja óta igény mutatkozik, de az is, hogy rátaláltak erre a helyre, így Szekszárd a tizenhetedik állomás. A programmal és az interaktív tárlattal a könnyűzene és általában a zenetanulás fontosságára irányítják a figyelmet, mert mint Bajnai Zsolt kiemelte: aki zenél, jobban teljesít, szociálisan érzékenyebb és nem utolsó sorban boldogabb.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere kifejezte azt a reményét, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy Szekszárd befogadhatja ezt a kiállítást. Úgy véli, ritka lehetőség, hogy nemcsak nézni lehet a drága hangszereket, de ki is lehet próbálni. A városvezető arra buzdítja a szekszárdi és Szekszárd környéki közönséget, hogy mind többen vegyenek a kezükbe hangszert, nézzék meg a kiállítást, szeressék és értsék a zenét. Balogh Géza, a Hangszeresek Országos Szövetségének elnöke abban bízik, hogy sok gyerek megtapasztalja azt, amit ők már tudnak, vagyis, hogy öröm a zene.

A megnyitó szinte még véget sem ért, a gyerekek már megrohamozták a hangszereket. Kiderült, nemcsak szekszárdi iskolákból hoztak osztályokat, de a paksi Wesselényi iskolából, sőt, a szekszárdi Perczel óvodából is érkeztek látogatók. Két paksi nagylány elmondta, hogy ők már járnak zeneiskolába, zongorázni tanulnak. Elsőként egy pianínón játszottak, de azt mondták, szeretnék kipróbálni a gitárt is. A legkisebbek a dobokat püfölték nagy lelkesedéssel, egy csapat Waldorf iskolás pedig dalt énekelt fel. Häuszer Beáta és Schmidt Péter 2015-ben alakították meg a Harmónia – Rend-Band Gyermekkórus & Zenekar, ők néhány tagot hoztak el Szekszárdra, hogy kipróbálhassák a hangszereket. Häuszer Beátától megtudtuk, nagyon várták ezt a kiállítást, és szakmai továbbképzési lehetőségnek is tekintik.

Az interaktív hangszerkiállítás rendhagyó énekórákkal, koncertekkel, hangszeres bemutatókkal, rocktörténeti előadásokkal egészül ki, így nem véletlen, hogy Zsikó Zoltán, a Babits igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte a ház életében ezt a rendezvényt. Arról is beszélt, hogy a Tolna megyeiek eleve kiváltságos helyzetben vannak, hiszen erős kulturális közegben élnek. Fontosnak tartja, hogy ezen a kiállításon a gyerekek kézbe vehetik a hangszereket, és egyúttal új benyomást, tudást, élményt szereznek.

A tárlaton elismert szakemberek közreműködésével népzenei, klasszikus zenei, gitáros, basszusgitáros, dobos, billentyűs, énekes és elektronikus zenei hangszereket, eszközöket lehet kipróbálni, valamint egy mini stúdiót. A rendhagyó énekórákon szó lesz sok más mellett rocktörténetről, a bluesgitározás rejtelmeiről, de lesz dalelemző dobkurzus, hangszersimogató pedig több alkalommal is. A program célja, hogy a gyerekek, fiatalok ne kallódjanak el, hiszen a zene éppúgy megmentheti őket, mint a sport vagy egy jó tanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában