tanulás

2018.06.21. 17:31

Bizonyítvány: nem tragédia, ha nem színtiszta kitűnő

A legtöbb általános iskolában a napokban kapták meg az év végi bizonyítványt a diákok. Sok szülő büszke lehetett, de nem volt mindenhol felhőtlen az öröm. A pszichológus szerint a család nagy segítséget jelenthet a problémák orvosolásában, de semmi esetre sem azzal, ha végigtanultatják a gyerekkel a nyarat.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

A napokban kiosztott év végi bizonyítványokat sok diák szorongással várta, különösen azok, akik továbbtanulás előtt állnak. Kovácsné Kaszás Beatrix pszichológus szerint nem feltétlenül kellene a nyári szünetnek ilyen stresszesen indulnia. Ha a pedagógus nem büntetőeszköznek használja az osztályzatokat, esetleg az érdemjegyek mellett szóban is indokolja, mit jelent az a matek hármas, ha a szülő nem veszi annyira komolyan az intézményt, és inkább a gyerekére koncentrál, mint sem a jegyekre, akkor nem tragédia a gyengébb bizonyítvány.

Az év végi bizonyítvány szerinte egy olyan útjelző, mely egyrészt alig árul el valamit az egyén tényleges értékeiről, másrészt rengeteg segítséget adhat abban, merre haladjunk tovább vele. Semmiképpen sem szabad a gyermeket egy személyben hibáztatni az eredményekért. Jó, ha a család is látja a saját felelősségét, és a további lehetőségeket. Talán segítség kell a gyereknek, talán megerősítés, de elképzelhető, hogy egyszerűen arra van szüksége, hogy elfogadják. Ha a szülő ismeri a csemetét, tudni fogja, milyen irányba terelje egy sikeresebb jövő érdekében. Egy gyengébb bizonyítvány esetén sem javasolja a pszichológus, hogy a gyerekkel végigtanultassák a nyarat. Neki is joga van a pihenésre. Ráadásul kipihenten, feltöltődve jobban megy a tanulás is.

 

A szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában szerdán a kora esti órákban tartották a tanévzárót, és ezzel egy időben kapták kézhez a diákok a bizonyítványt is. Márkus Emőke, az iskola igazgató-helyettese elmondta, idén szeptembertől összesen ötszáznegyvenhét diák tanult az intézményben, közülük hatvanhárman voltak a nyolcadikosok, akik idén búcsút vettek az iskolától. A pedagógus úgy tapasztalta, a diákok általában véve nagyon szorgalmasak, és egymást is inspirálják. A ballagók közül negyvenkilenc diák alapfokú, tizenhárom pedig középfokú nyelvvizsgát szerzett. Ez természetesen annak is köszönhető, hogy az intézményben kétnyelvű és német nemzetiségi oktatás folyik. A nyolcadikosok nyolcvan százaléka egyébként gimnáziumban tanul tovább.

A bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskolában június 27-én vehetik át a bizonyítványaikat a diákok. Ide több mint ötszázan járnak. Itt is, mint a legtöbb nagy létszámú iskolában, mindig akad olyan diák, aki javítóvizsgára vagy osztályismétlésre szorul, mondta Mészáros István igazgató. Szerencsére ez a végzősöket nem érinti. Nagy gond azokkal a diákokkal nincs, ahol a szülők a gyerekek mögött állnak, tartják a kapcsolatot az iskolával. Sajnos mindig akadnak olyan családok, ahol a gyerek elkallódik, nem jár be az iskolába. Bátaszéken ez három-négy fiatalt érint, a többség azonban szeretne továbbtanulni – mondta az igazgató.

Hasonlóan vélekedtek más intézményvezetők is. Mindenhol vannak kiemelkedően jól teljesítő diákok és gyengébbek. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a gyengébben teljesítők felnőttként kevésbé lesznek sikeresek.

– Szülőként próbálom megfogadni mindazt, amit a pszichológusok tanácsolnak. Emlékeztetem magam, hogy a jegy nem minden. Sok tudós, híres ember volt gyengébb tanuló az iskolában, és mégis sikeres lett. Közülük néhány egyenesen Nobel-díjas. Csakhogy ők nem a mai követelmények szerint éltek – mondta Szamosvári Péterné, két gyermek édesanyja. – Én úgy látom, hogy már általános iskolában készülni kell arra, ha valaki tovább szeretne tanulni. Olyan nincs, hogy valaki bukdácsol, jó esetben közepes, és az érettségi előtt megtáltosodik, tette hozzá. – Pedig az érettségivel minden eldől. Legalábbis az, hogy lesz-e diplomája a gyereknek. A fiamnak például újból kellett érettségiznie két tantárgyból is, hogy az így szerzett plusz pontokkal bekerülhessen az egyetemre, ahol egyébként felemelték a ponthatárokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában