olvasótábor

2018.07.27. 14:00

Határainkon túli magyar diákok az olvasótáborban

A határon túli középiskolások olvasótáborát 25. alkalommal rendezték meg a Paks melletti Cseresznyéspusztán. Gazdag programot kínálnak a felvidéki, erdélyi és kárpátaljai diákoknak.

Wessely Gábor

Az önző ember magának épít. Az önzetlen másoknak. Gutai István huszonöt éve szervezte meg első ízben a határon túli magyar középiskolások olvasótáborát, s örül, hogy immár nélküle is működik a program. A nyugdíjas könyvtárigazgató azért még minden évben ellátogat a nyitónapra, a Paks melletti Cseresznyéspusztára, a Cseresznyéskert Erdei Iskolába. Dicséri a mostani szervezőket, a Tell Edit vezette Csengey Dénes Kulturális Központ gárdáját, s persze a közreműködőket, előadókat, fellépőket és más feladatvállalókat.

A rendszerváltás táján még nem volt divat a határainkon túli magyarsággal foglalkozni. Gutai István az elsők között kezdte tudatosítani: a magyarok szállásterülete nem Nagylaknál, Tompánál, Battonyánál, Tiszabecsnél és Komáromnál ér véget. Emlékezte szerint az első hét-nyolc olvasótábort szervezte ő, aztán adta át a stafétát.

A XXV. Határon Túli Magyar Középiskolások Olvasótábora július 31-ig tart. Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai diákok és kísérőtanárok, összesen harmincnégyen vesznek részt rajta. A megjelenteket a nyitónapon köszöntötte Szabó Péter paksi polgármester is. Arról beszélt, hogy az önkormányzat számára fontos a határainkon túli magyarokkal való kapcsolattartás. Partnertelepülései is vannak Paksnak ezeken a területeken: Galánta (Felvidék), Kézdivásárhely (Erdély), Visk (Kárpátalja). Összeköti az itteni és az ottani fiatalokat a közös kultúra, a hagyományápolás és nem utolsó sorban a közös nyelv.

Az olvasótábori munka több szekcióban folyik, a következők vezetésével: Fittné Szilvássy Ildikó (irodalom), Rompf Gabriella (dráma), Nemes András (zene), Bartyik Zita (újságírás), Tóth Norbert (film). Rendezvényhelyszínül szolgál az erdei iskolán kívül a dunai vízi színpad és a Jézus Szíve-templom. Előadással illetve zenei programmal közreműködik: dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Orbán György előadóművész, Nagy Márton Géza történész, Kovács Gábor zenész, a PistiEst zenekar, a The Subrune zenekar és a Shisha Cafe zenekar. A történéseket, ahogy minden évben, írásos és képi anyagokkal dokumentálják.

A szűkebb haza

A tábor mottója ez a Lázár Ervin-idézet: „a szűkebb hazáról akarok beszélni. Elmondani, hogy nem egy csapásra ismeri meg az ember, hanem lépésről lépésre. A kisgyerek kimerészkedik a szülői védelem varázsköréből a külvilágba. Először csak a Nagyszederfáig. Aztán tágul a kör, nyílnak a dimenziók. A táj, a nyelv, a közösség, a történelem, az élővilág és a költészet. Ezt szerettem volna nyomon követni, de nagyon hamar kiderült, majdnem lehetetlen vállalkozás. Hiszen az időben távoli képek egymásra másolódnak, hogyan tudnám belőle kihámozni a megismerkedés pillanatát.”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában