fejlesztések

2018.07.18. 07:00

Töretlenül fejlődik, szépül a település

Varsádon jelenleg háromszázkilencvennyolcan élnek, kiegyenlítettnek mondható az idősek és a fiatalok aránya. Az önkormányzat a lehetőségeihez képest igyekszik minden korosztályról gondoskodni – hangsúlyozta Andrási Zoltánné polgármester.

Munkatársunktól

Az idei legnagyobb fejlesztés az óvoda felújítása volt, pályázati pénzből, amelynek célja a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítéssel együtt. Az óvoda és a művelődési ház felújításának teljes beruházása bruttó 33 616 513 forint, amelyből a projekt keretében közel 30,5 millió forintot lehet elszámolni.

A pályázat keretében megvalósult a falu központi részén fekvő épületegyüttes energetikai korszerűsítése és külső rekonstrukciója, illetve az épület udvarának a megújítása. A több mint százéves épület hőszigetelést, födémszigetelést, vízzáró-szigetelést kapott, felújították a falakat, a homlokzatot, kicserélték az épület külső nyílászáróit, megszépült a környezete. A komfortosabb környezet mellett az energetikai hatékonyság révén olcsóbb az épület fenntartása.

Az óvoda a diósberényi tagintézményeként működik tizenkilenc beíratott gyermekkel. A helyiek mellett fogadnak még udvari, miszlai és gyönki gyerekeket is. Nevelési programjuk részét képezi a német nemzetiségi kultúrával való ismerkedés.

Két óvónő és egy dajka gondoskodik róluk. A gyerekek változatos étkeztetését a társulás konyhájáról biztosítják, ahol az önkormányzat közfoglalkoztatási programjában termelt zöldségféléket is hasznosítják. A mezőgazdaságiban hatan dolgoznak, akik az önkormányzat közel egy hektáros levendulaültetvényét is gondozzák.

A másik programjuk a több mint öt kilométeres hálózat karbantartása, padkarendezés, gyommentesítés, a vízelvezetés biztosítása és a háromszáz méternyi járda felújítása, ezeken is hat közmunkás dolgozik. A nyári szünetben diákokat is foglalkoztat az önkormányzat. Gondoskodnak a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők szünidei étkeztetéséről.

Az időseket sem hagyják magukra. Működik a településen falugondnoki, házi gondozó és jelzőrendszeres szolgálat is, ezek ellátását az idén átvette az Evangélikus Egyház, így az új nevük: Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat.

Belügyminisztériumi pályázat segítségével több mint tízmillió forintot költöttek belterületi utak felújítására. Mindkét pályázat jelentős önerőt igényelt, melyet az önkormányzat saját bevételeiből fedezett. Szintén belügyminisztériumi pályázaton nyertek egymillió forintot, amelyet a települést átszelő nagyárok kritikus állapotba került szakaszának felújítására használnak fel.

További tervekből sincs hiány

A teleház és könyvtár – szintén pályázat révén – szeretné fejleszteni a közösségi internethasználatot. Pályáztak a játszótér felújítására, valamint az utak és járdák rendbehozatalára is. Már nyert pénzt a Családsegítő szolgálat Erzsébet napközis táborra. A fejlesztési tervek között szerepel a település középületeinek energetikai fejlesztése, felújítása, az egyre növekvő közterületek parkosítása, szépítése, a település vízrendezésének megújítása, a még felújításra váró utak, járdák rendbetétele, buszmegállók felújítása, valamint a ravatalozó rendbehozatala, előtető hozzáépítésével. Bár egyházi tulajdon, de közös érdekünk a település egyetlen műemléképületének, az evangélikus templomnak a megmentése, felújítása – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában