Idősek Világnapja

2018.10.01. 20:00

A város saját érdekében épít az időskorúak összes értékére

Tudás, tapasztalat, bölcsesség. Az időskorúak ezen erényeire feltétlenül szükség van abban a mindennapi munkában, melynek célja a város és polgárainak gyarapítása. Többek között ezt a gondolatot is megosztotta köszöntőjében Ács Rezső.

Szeri Árpád, Steinbach Zsolt, Mauthner Ilona

Fotó: Gottvald Károly

Szekszárd A megyeszékhely polgármestere az Idősek Világnapja alkalmából a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében, telt ház előtt méltatta a szépkorúak elismerésre méltó tevékenységét. A polgármester nagyra értékelte az a szerepet is, melyet az idősek töltenek be a családi kapcsolatok erősödésében, ezzel ugyanis a megyeszékhely közössége is erősödik.

Zádor Béláné, a Mentálhigiénés Műhely nyugdíjas tagozatának vezetője – magától értetődően – jelen volt a délelőttől kora estig tartó rendezvénysorozaton. – Solymos Tóni, valamint a bajai Danubia tamburazenekar három előadást is tartott, valamennyi telt ház, azaz összesen legalább ezernyolcszáz érdeklődő előtt zajlott, óriási sikerrel – adott rövid összegzést. – Előadás után Ács Rezső polgármester úr jóvoltából a közönség meghívást kapott a rendezvényterembe, ahol terített asztalon ásványvíz és pogácsa állt rendelkezésre. Jól esett ez a figyelmesség. Örömmel mondhatom, hogy nemcsak ezen a napon, az Idősek Világnapján irányul ránk a figyelem: év közben is számít ránk úgy az önkormányzat, mint a művelődési ház.

A színházteremben egyébként nemcsak szekszárdi, illetve Tolna megyei nyugdíjasok tapsoltak a produkcióknak. Többen is érkeztek az ország különböző városaiból, vagy éppen Budapestről, tekintettel arra, hogy a közkedvelt Solymos Tóni is színre lépett. Az egykori Express együttes énekes frontembere nem titkolta, hogy óriási nosztalgiával érkezett Szekszárdra, egész úton dobogott a szíve, hiszen 1963 és 1965 között itt töltötte katonai szolgálatát. – Fiatal voltam, tele lendülettel és energiával – nyilatkozott lapunknak a művész. – Bár az elején nem igazán örültem, hogy idekerültem, a végén ezt egyáltalán nem bántam meg, mert zenélhettem és igaz barátokra találtam. Biztos vagyok benne, hogy máig sokan emlékeznek a Tóni-féle zenekarra, melyet öten alakítottunk meg. Nemcsak a megyében, hanem talán a Dél-Dunántúlon is az egyik első beat vagy rock csapat lehettünk. Ha szerdán ment a Szabad Európa Rádióban, avagy az Amerika Hangja adón egy Beatles nóta, mi azt szombat este már játszottuk a tiszti klubban. Két éven át minden buliba bennünket hívtak, a ballagási báltól kezdve a szilveszteri örömünnepig. Katonaként majdhogynem többet zenélhettem, mintha Budapesten maradtam volna.

Solymos Tóni a színházterem közönségével is azonnal megtalálta a közös hangot. Elárulta, hogy jómaga is bőven a nyugdíjas korban van, hiszen betöltötte a hetvenötöt. Viszont remekül tartja magát, ezért elégedetten nyugtázza, ha csak hetvennégy és fél évesnek nézik. Ha időnként, mint egy autó estében, szükség is van némi szerviz munkára, az öregségtől mégsem kell tartani. Hiszen a hosszú öregség egyúttal a hosszú élet záloga. /Sz. Á./

A lelküket nem hagyják ráncosodni

Tolna Azért mert valaki sok évet élt meg, még nem jár köszönet. Azoknak viszont feltétlenül jár a tisztelet és a megbecsülés, akik – Albert Schweitzert idézve – a lelküket nem hagyják megráncosodni, és idős korukban is tesznek valamit a világunk jobbításáért. Többek között ezekkel a szavakkal köszöntötte Berta Zoltán alpolgármester a tolnai városi idősek napi ünnepség mintegy kétszáz vendégét a Lovardában.

Az eseményen Appelshoffer Ágnes polgármester virágot adott át a jelenlevő legidősebb hölgynek és úrnak. Majd Ferencz Orsolya énekművész kedveskedett operett műsorral a közönségnek. Az ünnepség végén üdítővel, borral, süteménnyel látták vendégül a résztvevőket. /S. K./

Operettel, magyar nótával ünnepeltek

Bátaszéken idén is, mint az elmúlt tíz évben minden októberben a város megünnepli idős korú lakosait. Délután a művelődési házban Juhász Diána, a Jászai Mari Színház művésze és Langer Soma, az Operettszínház művésze operettslágereket, magyar nótákat adtak elő nagy sikerrel, melyre meghívták a 65 éven felülieket. Bátaszéken kétezer körüli az idős korosztályba tartozók száma. A város nem csak ilyenkor gondoskodik róluk, hiszen kedvezményes étkezés mindnyájuknak jár, amit kérésre házhoz is szállítanak, az idősek klubját nemrégiben újították fel és színvonalas programokat kínálnak, illetve aki rászoruló, az igénybe veheti a házi segítségnyújtást is. /M. I./

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában