Nemzetőr nap

2018.10.01. 11:30

Ágyú dörgött, puska ropogott a hadijátékon

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Nemzetőr nap várta a közönséget a múlt vasárnap Ozorán a Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A Bodai Barna elnök vezette csapat hivatalosan idén januárban alakult meg, célja a Tolna megyei hadtörténelem, illetve azon belül a helyi 1848-as és 1956-os nemzetőr hagyományok ápolása, kutatása.

Az érdeklődők színes és érdekes események közepette találták magukat, hiszen a bonyhádi székhelyű egyesület tagjai felelevenítették az 1848-as Tolna megyei nemzetőrökhöz kötődő eseményeket. Délután a már korhű ruhákba öltözött csapatok jelenléte mellett koszorúzás zajlott le a Szabadság téren, a háromfontos ágyú szobránál.

A tisztelet virágait elsőként Nagy Istvánné, Ozora polgármestere helyezte el az alapzaton. Ezután dr. Borsos Balázs, Erb Lajos és Lukács Botond koszorúzott a bonyhádi székhelyű csapat, az ugyancsak jelenlévő Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium, valamint a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület – kézdiszéki XV. Székely Határőr Gyalogos zászlóalj nevében.

A délután folyamán lezajlott a híres csata, pontosabban csatabemutató. Mint ismeretes, az 1848. október 7-én Ozoránál foglyul ejtett Karl Roth és Nicolaus Philippovich császári vezérőrnagyok vezette kilencezres hadtest Székesfehérvár felé menetelt, de miután megadta magát, sohasem egyesült Josip Jelačić – magyarosan: Jelasics József – seregével. A horvát bán már korábban kénytelen volt meghátrálni Pákozdnál a honvédsereg elől. Az ozorai határban ugyanúgy dörgött az ágyú, fejlődött vonalba a gyalogság, rohamozott a lovasság, mint egykoron. Az osztrákok végezetül letették a fegyvert, a magyar csapatok örömujjongása messzire hallatszott.

A Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium Hagyományőrző Egyesületnél egyébként várjak a csatlakozni szándékozók jelentkezését, akár már 14 éves kortól is szülői engedéllyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában