Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozó

2018.10.03. 20:00

Hőlégballonok lepték el az eget

Javában zajlik a 29. Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozó Őcsényben. Ennek jól látható jeleit szerencsére időnként a nem hozzáértők is érzékelhetik.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Nem telik el olyan ősz az utóbbi években, hogy ne lenne egy hét, amikor színes hőlégballonok lepik el az égboltot Őcsényben és környékén. Idén szeptember 29. és október 6. között rendezik a 29. Őcsényi Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozót, amelyen tizenhat ballon és persze az ezekhez tartozó legénység vesz részt. Ebből kettő német, egy angol és mindegyik visszatérő csapat a találkozón. Mint azt Keresztes Lászlótól, a Gemenc Hőlégballon SE pilótájától megtudtuk, bár ez az esemény nem verseny, mégis versengéssel teszik izgalmassá azokat a napokat, amelyeken fel lehet szállni. Szerencsére ezen a héten az időjárás pártfogásába vette a hőlégballonosokat, így reggelente és délutánonként is tudnak repülni.

Kiderült, hogy a különböző magasságokban eltérő irányokból fújhat a szél, ezt korábban a találkozó résztvevői úgy magyarázták, hogy olyan a levegő, mint a rakott palacsinta. A jó időnek köszönhetően a szerda a szokásoknak megfelelően az úgynevezett rókaszámmal indult, amelyben nincs különösebb furfang. A rókaballon száll fel elsőként, a többi úgy öt perccel később követi. Az elsőként elrajtoló lufi fél–háromnegyed óra múlva helyezi el a célkeresztet, ehhez viszonyítva a lehető legközelebb kell bedobni az úgynevezett markert a többieknek. Szerdán az őcsényi repülőtértől az M6-os felé vették az irányt a csapatok, a rókaballon aztán az M9-esnél fordult vissza. A célkereszt az őcsényi reptér és a gemenci erdő közé került a határba.

Délután fél négykor kezdődött aztán a következő eligazítás, amelyet szintén felszállás, és a fly in elnevezésű szám követett, amikor is a ballonok egy a repülőtértől távolabb eső helyről indulnak, és a reptéren elhelyezett célkeresztet igyekeznek a lehető legpontosabban megközelíteni. Az első repülés szombaton volt ezen a a találkozón, az utolsó pénteken este várható.

Keresztes László azt is elmondta, ilyenkor oktatásra, vizsgáztatásra is mód van, a növendékek, akárcsak a csapatok, az ország több pontjáról érkeznek. Ő maga egyébként már kisfiúként lelkesen szaladt a színes hőlégballonok után. Felnőve aztán miután csatlakozott a klubhoz, és letelt a próbaidő, bebizonyosodott, hogy tényleg szereti a ballonozást, ezt a nem mindennapi hobbit ugyanis azok űzik, akiknek a vérében van a hőlégballonos repülés.

Felavatták az emlékművet

Felavatták a hőlégballonos emlékművet vasárnap délelőtt a repülőtéren. Az eseményen részt vett Balikó Pál, a Magyarországon 1976-ban elsőként felszálló hőlégballon, a Pannónia kapitánya is. Bakó Lászlótól származik az emlékmű koncepciója, amelynek alapján a szobrot Borsi Lakatos László készítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában