gazdaság

2018.10.04. 11:30

Ismét lesz gazdája a bátaszéki téglagyárnak

Lakossági fórumot tartottak a bátaszéki városházán, a tervek szerint a volt téglagyárban műtrágyát csomagolnak.

Mauthner Ilona

Tragikus körülmények között halt meg egy munkás tegnap hajnalban a Wienerberger bátaszéki téglagyárában. A 37 éves bátaszéki férfi a gép környékét takarította a hajnali mûszakváltás elõtt. Az esetnek nem volt tanúja, ezért kollégái csak sejtik, hogy mi is történt. Feltehetõleg át akart mászni a szállítósor alatt, ám ekkor kabátja beakadt a láncokat hajtó csigasorba. A szerkezet magával rántotta, és bár biztonsági mechanizmusa leállította mûködését, a férfi belehalt sérüléseibe. Király Balázs, a Szekszárdi Rendõrkapitányság sajtóügyeletese elmondta, az ügyben bûncselekmény gyanúja nem merült fel. A baleset körülményeit a Munkabiztonsági Felügyelet vizsgálja.

Fotó: MW-archívum

Lakossági fórumot tartottak nemrégiben a városházán, a téma az egykori bátaszéki téglagyár területének újrahasznosítása volt. A megjelenteket a Wienerberger Téglaipari Zrt. két képviselője, Erdős Attila és Székely Ferenc, valamint az új, leendő tulajdonos, a J. Lasfar Kft. képviseletében Szoboszlai Zsolt tájékoztatták a már zajló és a várható munkálatokról.

A cégek képviselői, valamint a város polgármestere igyekeztek eloszlatni a lakosság részéről megfogalmazott aggodalmakat. Ezek egyrészt arról szóltak, hogy a volt téglagyár technológiájának lebontásából származó esetleges veszélyes hulladékot a lakóhelyük közvetlen közelében helyezték el, illetve az új üzem termékeinek elszállításért felelős szállító cég kamionjainak a zaja nagy mértékben ronthatja majd az ott lakó családok életminőségét.

Mint ismert, az elmúlt tíz évben a Wienerberger tíz telephelyét zárta be, köztük a bátaszékit is. Mivel az új cég nem téglaipari tevékenységet fog végezni, ezért a téglagyár egész technológiáját elbontják, aminek nagy részét darálékként értékesítik tovább. Azonban ebből a darálékból került a lakóházak közelébe is, melynek összetételéről az ígéretek szerint szakértői véleménnyel alátámasztott tanúsítványt fog kiállítani a bontást végző cég legkésőbb december 31-ig. Szoboszlai Zsolt, a J. Lasfar Kft. képviselője biztosította arról az annak idején a téglagyárhoz létesített lakótelepen élőket, mindent meg fognak tenni azért, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják az ott lakók nyugalmát.

Mind a település részéről, mind cég számára örömteli a lehetőség, hogy megindulhat itt a tevékenység, hiszen ezzel új munkahelyek létesültek, jelenleg már 13 helyi lakos dolgozik, és további munkásokkal bővítenék a csomagolóüzem kapacitását. A tíz éve gazdátlanul álló területen folyamatos a fűkaszálás, zajlik a vízelvezető árkok tisztítása, valamint parkosítással próbálnak kulturált körülményeket teremteni a téglagyár területén. Ismét beindult a szállítás az ipari vágányon, miután a műtrágyát csomagoló cég megegyezett erről a MÁV képviselőivel.

A város vezetése, a J. Lasfar Kft. és a lakótelepen élők bíznak abban, hogy kompromisszumokkal ugyan, de vállalható lesz az együttműködés mindhárom fél részéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában