ünnepi közgyűlés

2018.11.11. 17:36

Huszonöt éve tart a barátság a két város között

Szekszárd és Lugos huszonöt éves testvérvárosi kapcsolatának megerősítése alkalmából ünnepi ülést tartott a szekszárdi közgyűlés. Az eseményre hivatalosak voltak Facsád és Igazfalva küldöttei is.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Hosszú idő huszonöt év, a középkorban egy egész emberöltőnyit jelentett, mondta Ács Rezső szombaton este Szekszárdon. Mai rohanó világunkban ritkán van időnk megállni, az ünnepi közgyűlés azonban egy ilyen esemény volt, tette hozzá a polgármester. A szekszárdi városvezető köszöntőjében felidézte, hogy a két település, Lugos és Szekszárd, miként találtak egymásra. Elmondta, hogy a tizenkilencedik század közepén több, mint ötven család települt Tolna megyéből a Facsád környéki dombvidékre, Igazfalvától mintegy tizenkét kilométerre, Románbunya mellé.

A száz évig létező település, Bunyaszekszárd, történetére Kaczián János helytörténész kutatómunkája nyomán derült fény. Kaczián Jánosnak és még sokaknak, így a korábbi polgármestereknek a Szekszárd-Lugos-Facsád Baráti Társaság tagjainak, önkormányzati képviselőknek, a város napján Közjóért kitüntető címben részesült dr. Bakk Miklósnak köszönhetően 1993. május végén Lugos és Szekszárd testvérvárosi szerződét kötött, amelyet most a két település polgármestere megerősített. Egyúttal kinyilvánították szándékukat arról, hogy e kapcsolatot ápolják, erősítik. Az eseményen részt vett Pozsár József, a lugosi RMDSZ vezetője is, aki szintén sokat tett a jó viszony fenntartásáért.

Francisc Boldea, Lugos polgármestere elmondta, huszonöt évvel ezelőtt képviselőként volt jelen a szerződés aláírásán. Kiderült, Lugoson mindenki beszél egy kicsit magyarul, de németül is. Az ötvenezres város tíz százaléka magyar. A polgármester szerint a Szekszárdhoz kötődő a legerősebb testvértelepülési kapcsolatuk, minden ezzel kapcsolatos döntést egyhangú igennel szoktak megszavazni náluk a képviselők. Francisc Boldea megköszönte Ács Rezső nyitottságát, és szólt a két város iskolái és szervezetei közötti szoros kapcsolatról, a közösen megélt, jó hangulatú rendezvényekről is. Ajándékul egy emlékplakettet adott át Ács Rezsőnek, aki viszonozta a gesztust, és a küldöttségeknek szekszárdi borválogatást nyújtott át. Az ünnepi ülést szekszárdi zeneiskolások, Keserű Dorka gitár és Deák Júlia fuvola játéka tette még ünnepélyesebbé.

Kistérségi jó viszony

Ötvennégy család költözött a jobb élet reményében Bunya mellé. Az egykori bunyaszekszárdiak leszármazottai ma Igazfalván, Facsádon és Lugoson élnek. Lugossal 1993-ban kötött testvérvárosi szerződést Szekszárd. Facsáddal 1998. óta partnerváros a Tolna megyei megyeszékhely, Igazfalva pedig Nagydoroggal áll testvértelepülési kapcsolatban. Épp ezért nem csupán az egyes városok, hanem a kistérségek is baráti viszonyt ápolnak, és ezért kaptak meghívást a mostani eseményre a facsádi és az igazfalvai küldöttségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában