népfőiskola

2018.12.25. 18:00

Karácsonyi témával indították a tanévet

Hanol Erzsébet

Fotó: Archívum

Heilmann Ágnes klinikai szakpszichológus előadásával kezdődött kedden a bogyiszlói népfőiskola negyedik évfolyama. Előadása a „Megélni vagy túlélni az ünnepet?” címet viselte. Mint mondta, a december mindenhol az ünnepről szól. A keresztény kultúrkörben az advent, a várakozás időszaka ez, és a karácsonyé, amely a szeretet és az öröm ünnepe. Ugyanakkor krízis is. Ennek egyik okaként említette Heilmann Ágnes, hogy arra az időszakra esik az ünnep, amikor a hideg, borús idő miatt jellemzőek a szezonális hangulatzavarok. Szintén krízisforrás, hogy a karácsony váltást, változást is jelent, hiszen az emberek kizökkennek a mindennapi rutinból. Megnő ilyenkor a súrlódások száma, amiben a tökéletes utáni vágy is közrejátszik. A berögzült rítusok kapcsán azt tanácsolta a szakember, hogy nyitottnak, rugalmasnak kell lenni.

Megnehezíti ezt az időszakot az is, hogy az év végéhez érve mérleget készít az ember, és krízist okoz az egyén számára, ha elégedetlen, ha megoldhatatlannak, reménytelennek látja a dolgokat, ha akaratlanul is másokkal hasonlítja össze magát. Az sem segít, hogy az üzletekben már októberben megjelennek a karácsony kellékei, a média ajándékozási kényszert sugall, a vásárlás tömött sorokkal jár, és a stresszforrások miatt az ünnep az összetartozás élménye helyett őrült hajszává válik.

Egy-egy ünnep mindenképpen fordulópont is, ami szinte mindenkiből előhívja a gyermeki jellemzőket, az izgalmat, a várakozást, kreatívabbá teszi az embert. Ugyanakkor a gyász is megjelenhet, hiszen felerősítheti egy elvesztett szerettünk hiányát.

Az ünnepek után sokaknál jellemző egy nyomott hangulat, amely szintén kihívás lehet, hiszen a felfokozott hangulatból vissza kell zökkenni a hétköznapokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában