korszerűsítés

2018.12.21. 15:30

Megszépült a gimnázium patinás épülete

Varga Szilvia

Fotó: Shutterstock

December végéig elkészül az Illyés Gyula Gimnázium energetikai korszerűsítése. Az 1929-ben átadott, a város iparosai által egy év alatt felépített középiskola több mint 156 millió forint uniós forrásból újul meg. A dombóvári önkormányzat – a pályázat kiírása óta eltelt időszakban megemelkedett építőipari árak miatt – nyolcmillió forinttal járult hozzá a beruházáshoz – tájékoztatott Szabó Loránd polgármester. A felújítás során a világítás és részleges fűtéskorszerűsítés valósulhatott meg. Az épület műemlék jellege miatt a fal belső síkjába háromrétegű műanyag ablakokat építettek be, a külső fa nyílászárók, ablakkeretek javítása és mázolása történt meg. A keleti és déli tetőrészre napelemeket telepítettek, a födémet szigetelték és szintén a műemlék jelleg miatt hőszigetelő festéssel látták el a külső homlokzatot.

Most a hideg időben már érezhető az egyenletesebb hőeloszlás, és az egyik leghidegebb helyiség, a könyvtár is sokkal melegebb lett. A munkálatok július közepén kezdődtek. A fővállalkozó folyamatosan úgy végezte a munkát, hogy a tanítás zavartalanul folyhasson – osztotta meg tapasztalatait dr. Szenyéri Zoltán, a gimnázium igazgatója.

A kivitelezés során több probléma is felmerült, ezért még közel huszonötmillió forint tőkeinjekcióra volt szükség – tette hozzá Csike Tamás, a fenntartó Tamási Tankerület Központ vezetője. A többletforrásból megszüntették a tetőbeázásokat, részben az ereszalját is kicserélték, valamint a napelemek alatti fedélrészt is megerősítették. Csike Tamás hozzátette, a beruházástól azt remélik, hogy javul a fűtési hatékonyság, valamint csökkennek a közüzemi költségek. Ezzel együtt további forrásokat keresnek a villamos rendszer és a tetőszerkezet felújítására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában