hagyományok

2019.01.06. 20:00

Minden étel elfogyott a székely disznótoron

Jó hangulatban telt a székely disznóvágás Bonyhádon.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Ha tél – több centiméter frissen lehullott hó –, akkor disznóvágás. – Autentikusan, autentikusan – szóltak a vezényszavak a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének (BSZOSZ) hagyományos, szombati eseményén. Az igazi, hamisítatlan disznóölés bemutatását a madéfalviak, illetve besegítőként helytálló al-dunaiak vállalták magukra. Felesleges, üres beszéd nem volt, látszott, hogy a külhoniak nem az első 180 kilogrammos malacot kapják szét. S amíg ők serényen dolgoztak, a meghívott vendégek között az üdvözlések után – kézfogás, ki hogy aludt – a pálinka és forralt bor köröknek köszönhetően gyorsan oldódott a hangulat.

– Nem a munka a lényeg, hanem hogy együtt legyünk – mondta Illés Tibor, a BSZOSZ elnöke. – Egy közösséget alkotunk, az esemény arra is jó, hogy egymás hagyományait megismerjük. Hozzátette, vacsorára mintegy 140 embert várnak, így valószínű, hogy az egész disznó elfogy. A határon túliak reggelire szánt étke, a mészárostokány puliszkával, vagy más néven mocskos tokány bográcsban rotyogott. Az élelmesebbek kávét kaptak a konyhában, ahol az asszonyok hagymát, fokhagymát tisztítottak, rizst válogattak, krumplit főztek, hogy mire a hús a feldolgozó asztalra kerül, minden kéznél legyen. A székelyek fűszerezése abban tér el az itthon megszokottól, hogy a kolbászba nem kerül paprika. A völgységi közösség vérpörkölttel, sült májjal, puri mártással és fehér, azaz rizses hurkával járult hozzá a bőséges, közös étkezésekhez.

– Elvégezzük a disznót, a többi az asszonyok dolga – jegyezte meg Sárosy Gábor madéfalvi böllér, aki precízen szeletelt az asztalon, csak pislogtunk, ahogy két kanyarintással leszedte a nagyobb darabokat. – A szokásainkat nem hagyjuk feledésbe merülni, lángoló szalma alatt égettük le a sertés szőrét, amíg fekete nem lett, aztán jöhetett a pörkölés, hogy a bőr még ropogósabb, ízletesebb legyen. A füstnek más hatása van, ezt a hurka fogyasztásánál érezni fogják a vendégek. A saját belében el kell férjen a disznó – közölte az örökérvényű igazságot. Erre még a laikusok – nem biztos, hogy volt ilyen a bonyhádi székely házban – is bólogattak, és abban is egyetértés volt, hogy a kolbász a lényeg, az mindig kiemelt figyelmet kap, ha az sikerül, a többi étel lehet bármilyen.

Kultúra és sport egy napon

A disznóvágást a népi kultúra és sportprogram is színesítette. Vacsora után a szövetség nemrég alakult hagyományőrző csoportja a szellemi örökséget képező, a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobányolást mutatta be. December elején Kassán, a Kárpát-medencei betlehemes találkozón léptek fel, 15-én pedig a Gencsapátiban 15. alkalommal lebonyolított nemzetközi gálaműsoron. A városi sportcsarnokban pedig egész nap pattogott a labda: tíz, völgységi és külhoni csapat részvételével zajlott a Losonczi István-emléktorna–Összetartozás-kupa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában