önkormányzat

2019.04.09. 11:30

Háromszázkilencven varsádi lakost szolgál a falugondnok

A varsádiak négy évvel ezelőtt választották településük falugondnokának Major Gábort, és a bizalom azóta is töretlen iránta. Az ötvenkilenc éves, kétgyerekes családapa gyakorlatilag nélkülözhetetlen a falu lakossága számára.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A falugondnoki szolgáltatás lényege, hogy segítse a 600 fő alatti falvak, valamint a külterületen élő lakosság életét, mivel gyakori, hogy az ilyen kis települések szolgáltatás- és intézményhiányból eredő hátrányokkal rendelkeznek. A falugondnokot a lakosság választja ki, a kinevező szerv pedig a helyi önkormányzat.

Varsád lélekszámát az idei évben nemrég összesítették, a falut 390 ember lakja. Major Gábor kétgyerekes családapa négy évvel ezelőtt lett a falugondnokuk. A munkája sokrétű, egész napos feladat. Minden hétköznap kora reggel az óvodás gyerekek szállításáról gondoskodik. A környező településeket is beleszámolva összesen kilenc gyerkőc­ért felel, akiket a falugondnoki autóval visz a varsádi oviba. Miután biztonságban elhelyezte őket, különféle helyi munkákban segédkezik. A Start program során sok mezőgazdasági és egyéb feladata van. Gyakran dolgozik mezőgazdasági vontatóval, de a munkájába ugyanúgy belefér, hogy alkalomszerű járdaépítési, építőanyag kiszállítási és különféle, a polgármester által kiadott munkaszervezési feladatot teljesít, mint például a közmunkások koordinálása.

És még nincs vége a délelőttjének. A napi rutinjához szorosan hozzátartozik, hogy még tizenegy óra előtt bemegy Gyönkre, és megvásárolja a lakosság által felírt élelmiszereket, vegyi árukat, gyógyszereket. Többen ugyanis nem mindig tudják elintézni például a nap közbeni bevásárlást, ezért az igényeiket vagy Major Gábor falugondnokhoz, vagy Andrási Zoltánné polgármesterhez juttatják el.

– Varsádon az idős emberek gyakran nem tudnak az otthonaikból kimozdulni, és emiatt segítségre van szükségük a mindennapi életükhöz. Ugyanígy igaz ez a kismamákra, vagy a más településeken, városokban dolgozó középkorúakra, akiknek elfoglaltságaik miatt van kevesebb idejük – mondta lapunknak Major Gábor.

Andrási Zoltánnétól megtudtuk, hogy a varsádiak egyharmada szépkorú, ugyanennyi aktív és szintén ugyanennyi gyermekkorú lakos él itt, tehát a korosztályi különbségek kiegyenlítettek, az abból adódó problémák pedig elenyészőek.

A polgármester elmondta, hogy nagy szükségük van a falugondnokukra, hiszen nélküle talán meg is állna az élet Varsádon. Major Gábor mondhatni egyfajta mindenes, hiszen még a lakosság melegétel-ellátásában is részt vesz.

Az egyszeri melegétel támogatási rendszerben Varsádon általában az idősebbek részesülnek, az ételüket – ahogy az óvodásokét is – a falugondnok szállítja Gyönkről.

A délután jellemzően szintén sűrű Major Gábor számára. Sokan veszik igénybe ugyanis a falugondnoki autót a gyermekorvosi ellátáshoz. Az elmúlt időszak influenza-járványainak köszönhetően a varsádi gyerekek sokat betegeskedtek, és ilyenkor a szüleikkel együtt autóztak a falugondnokuk jóvoltából az orvoshoz és vissza.

A többi településen is rengeteg dolga van a falugondnoknak

Nagyszékely polgármestere, Klubecz Istvánné tájékoztatása szerint településükön a falugondnokuk legfontosabb feladatai közé tartozik az ebédek kihordása, az idősek látogatása, valamint a gyógyszerek kiváltása Pincehelyen, mivel ott található a legközelebbi gyógyszertár. A nagyszékelyiek falugondnoka ezen felül orvoshoz viszi a betegeket a községben, Tamásiba, vagy Pincehelyre. A lakosok számíthatnak rá akkor is, ha egy-egy rendezvényre kell eljutniuk. A szociálisan rászorultaknak bevásárol, de akár több lakost is elvisz Tamási nagyobb üzleteibe, valamint segít az általános települési kötelező feladatok ellátásában.

Udvari polgármestere, Peszt Attila elmondta, hogy a falugondnoknak náluk is az egyik fő feladata az ebéd szállítása a közeli szakadáti konyháról településük gyerek- és felnőttkorú lakosságának. Ezen felül a betegeket és hozzátartozóikat viszi az orvosi rendelőkbe – vérvételnél is – ha szükséges, akár Szekszárdra, és számíthatnak rá például az újszülöttek szállításánál a szüleikkel együtt, illetve a temetői látogatásoknál is. Feladata még a közmunkások irányítása, ellenőrzése, az anyagbeszerzés, az értékesítés, mivel Udvariban közmunka keretében zöldségeket termelnek, lekvárokat, szörpöket állítanak elő.

Borítóképünkön: A falugondnoki autó előtt Major Gábor falugondnok és Andrási Zoltánné polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában