példakép

2019.05.08. 14:00

A horvát bánra emlékeztek

Franjo Vlasic bán születésének 253. évfordulóján megemlékezést tartottak Dombóváron. Fontos a személye, hiszen olyan kapocs ő a két nép között, amely összeköt minket.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

Tolna megyében egyedüli város Dombóvár, ahol működik horvát kisebbségi önkormányzat. Győrvári Gábor, az Országos Horvát Önkormányzat tanácsnoka, a pécsi Miroslav Krleza Horvát–Magyar Gimnázium igazgatója elismerően szólt a kis közösség törekvéseiről. Kiemelte, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvények erősítik és segítik nemzetiségi kultúrájuk megőrzését a többségi globalizációs világban.

A Dombóvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat legutóbbi programján a pécsi gimnázium tanulói ismertették a Mária Terézia Nagykereszttel kitüntetett horvát-szlavón bán, Franjo Vlasic életútját, meghatározó tetteit. Majd Filcinger Ágnes a Tolna Megyei Kormányhivatal Dombóvári Járási Hivatalának vezetője osztotta meg gondolatait. Elmondta, hogy a bán Dombóvár szülötte volt, és támogatta Horvátország megújulását, képviselte a horvátok érdekeit, fellépett Horvátország erőszakos magyarosítása, a magyar nyelvű iskolai oktatás ellen.

A határon túli nemzetiségeink kapcsán ma már pontosan értjük törekvéseit, tudjuk, hogy a saját nép, az anyanyelv iránti szeretet nem hiányozhat egyetlen igaz államférfi szívéből sem. Erdélyi biztosként ugyanakkor a magyarok függetlenségi törekvései mellett is kiállt. Mindkét nép magáénak érzi őt, a magyar és a horvát is, különösen itt, Dombóváron. Tudjuk, hogy napjaink Európájában is egyre fontosabb megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek Európa népeit összekötik. Szükségünk van egymásra. Ha ma a bán élne, minden bizonnyal vállalná ezt a szerepet. Ennek tudatában tisztelegjünk emléke előtt.

Franjo Vlasic horvát bán a magyar nép előtt is példa lehet

Hepp Mihály (borítóképünk jobb oldalán) első horvát parlamenti szószóló, az Országos Horvát Önkormányzat volt elnöke is részt vesz minden évben a megemlékezésen Varga-Stadler Gábor kisebbségi önkormányzati elnök meghívására, most is itt volt, Dombóváron. Ismertetőjében egészen a kezdetekig visszanyúlt, amikor pár százan a horvátok közül úgy döntöttek 1715-ben, hogy a jobb élet reményében és a pécsi püspökség által biztosított kedvező feltételek miatt itt telepedik le, a Dunántúlon. Ezen horvátok leszármazottja Vlasic bán is. Nemcsak saját népének, hanem a magyar népnek is példával szolgálhatott. Legyen büszke a város, hogy egy ilyen embernek adott szülőföldet – mondta az elnök. A rendezvény koszorúzással ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában