illegális fakitermelés

2019.05.26. 11:30

Nőtt a falopások száma, hatékonyabb az ellenőrzés

Tolna megye is a nagyobb kockázati besorolásba került az illegális fakitermelés területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint. A leginkább érintett települések Kajdacs, Paks, Nagydorog és Szárazd térsége.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják azt, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését hazánkban. A hatóság éves tájékoztatási kötelezettségének eleget téve, mostantól a hivatal honlapján is elérhetőek a lefolytatott ellenőrzések szám­adatai és azok szöveges elemzése, tájékoztatta lapunkat Holló Veronika, a Nébih sajtóreferense. Az utóbbi évek tendenciáit figyelembe véve, Európa-szerte egyre nagyobb igény van a fára, mint tüzelőre és nyersanyagra. Ezzel együtt sajnos az illegális fakitermelés és kereskedelem is folyamatosan veszélyezteti a fával borított területek fenntartható hasznosítását. A társhatósággal együttes, tudatos fellépésnek köszönhetően azonban egyre inkább érzékelhető ezeknek a visszaéléseknek, falopásoknak a megfékezése.

A Nébih elkészítette és a honlapján közzétette a faanyagkereskedelmi lánc 2018. évi ellen­őrzésének összefoglaló eredményeit. Tolna megyében az állami erdőgazdálkodási részvénytársaságok területein a falopás és illegális fakitermelés által okozott kár tavaly 3,3 millió forint volt, míg az előző évben csak 600 ezer forintot tett ki. Tavaly 105 köbméternyi fát vágtak ki engedély nélkül, míg az előző évben ez az adat 27 köbméter volt. A felderített esetek száma tavaly harmincöt volt, míg az előző évben mindössze hét ilyen lopásra derült fény. A területi erdészetek Tolna megyében tavaly 32 falopást regisztráltak, zömében Kajdacs, Paks, Nagydorog és Szárazd térségében.

Nem olcsóbb a lopott tűzifának való sem

Az adatokból látható, hogy 2018-ban a Nébih által elvégzett vizsgálatok száma több mint 80 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, aminek eredményeként a hatósági zár alá vett, illetve elkobzott, illegálisan forgalomba hozott faanyag több mint tízszerese (mintegy 130 kamionnyi fa) lett a 2017. évinek, a kirótt bírságok pedig háromszorosukra emelkedtek. Említést érdemel továbbá, hogy 2018-ban a Nébih szakemberei – a megfelelő tájékoztatás érdekében – csaknem 2500 telefonhívást fogadtak és 1500-nál több elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján. A legtöbb visszaélés a tűzifa értékesítés területén fordult elő. A vásárlók az alacsonyabb árakban bízva gyakran kétes ügyletekbe is belemennek, aminek a végén aztán kiderülhet, hogy még sem jártak jobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában