úti beszámoló

2019.10.18. 11:30

Berlinnel ismerkedett a Dienes iskola négy diákja

Négy Dienes iskolába járó diák és felkészítőjük, az iskola igazgatója, Márkus Emőke járt nemrégiben Berlinben. Az utat egy szótárverseny első helyezésével érdemelték ki.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

A szekszárdi Dienes iskola csapata, Heidt Regina, Németh Janka, Palásthy Nándor, Wigand Barnabás a Maxim kiadó által meghirdetett Tiéd a Szó-tár elnevezésű nyelvi versenyen májusban országos első helyezést ért el. A kiváló teljesítmény jutalma a diákok és a felkészítő pedagógus, Márkus Emőke számára egy hat napos berlini út volt.

A csapat első útja Berlin jelképéhez, a Brandenburgi kapuhoz vezetett. Itt megcsodálták az impozáns építményt, valamint a tetején látható négyes fogatot, a híres Quadrigát, amelyről a csapat még a verseny kezdetén a nevét kapta. A kapu közelében már várt rájuk az idegenvezetőjük, aki egy három órás német nyelven vezetett sétán bemutatta nekik a belváros legismertebb helyszíneit és épületeit.

Több helyen megtekinthették a hírhedt fal maradványait, emlékhelyeit, egykori nyomvonalát. Másnap a 368 méter magasságú tv-toronyból csodálhatták meg a várost, majd bejárták annak környékét. – Lenyűgöző élmény volt a Múzeumsziget gyönyörű épületeinek, a berlini dómnak, a régi és a modern városközpont épületeinek megtekintése. Lazításként igazi „gyermekprogram” következett. A híres berlini állatkertben és akváriumban fél napot töltöttünk, a Madame Tussauds múzeumban híres sztárokkal fényképezkedtünk – derül ki Márkus Emőke beszámolójából.

Az ötödik napon Potsdamba utaztak a szekszárdiak, ahol gyönyörű napsütéses időben kerékpárral járták be a várost. Megcsodálták a világhírű Sanssouci kastélyt, és annak parkját. Az Új Palotát a pincétől a padlásig bejárták német nyelvű idegenvezetéssel.

Az utolsó napon a csodaszép Charlottenburg palota parkjában sétáltak, hajókáztak a Spree folyón, majd végül a gyerekek nagy álma is teljesült. A több tízezer embert megmozgató klímatüntetés miatt teljesen leállt a belvárosi tömegközlekedés. Így jobb híján elektromos rollerre pattantak és a híres Unter den Linden sugár­úton végigrobogva elérték a Reichstag épületét, ahol az utolsó program következett. A modern üvegkupolából még egyszer utoljára megtekintették a már jól ismert nevezetességeket, majd búcsút vettek a gyönyörűen kivilágított várostól.

A tananyag a valóságban

Az abszolút versenyben, ahol a döntőben nyolcvannégy csapat versenyzett öt nyelvből és három kategóriában, a második legjobb helyezést ért el az akkor hetedik bé osztályos társaság. A kiadó állta a repülőút, és a szállás költségeit, ezen kívül biztosította számukra a Berlin kártyát, amellyel ingyen utazhattak a helyi tömegközlekedési eszközökön. – A gyerekek német órán már tanultak a város nevezetességeiről, történelméről és kultúrájáról, de mindezt átélni hihetetlen érzés volt. Jó volt látni, hogyan találkozik a tananyag a valósággal – tudtuk meg Márkus Emőkétől.

Az első nap végén a híres Oberbaum hídon egy lakatot helyezett el a csapat „Quadriga” felirattal, és mindannyian megfogadák, ide bizony visszatérnek.

Borítóképünkön (balról): Wigand Barnabás, Palásthy Nándor, Márkus Emőke, Németh Janka és Heidt Regina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában