Illyés-napi megemlékezés

2019.11.04. 20:00

Ma is mértékadó a költő hitvallása

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Illyés-napi megemlékezést tartottak ma a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, a kisaulában, az Illyés szobornál. Elsőként Horváth Kinga harmadéves óvodapedagógus hallgató mondta el a költő Fecskék című versét, majd felkérte professzor dr. Szécsi Gábor dékánt az ünnepi beszéd megtartására.

Dr. Szécsi Gábor a költő hitvallásáról beszélt, arról, hogy példamutatást kínált arról, miként válhatunk magyarként európai emberré. Igazi nemzeti költő volt, gondolkodása túlmutatott a lírai költészete határain. Bátran foglalt állást politikai, nemzeti, etikai kérdésekben. Leginkább az foglalkoztatta, hogy lehet nemzeti kultúránkat ötvözni az európaisággal. Előbb magunkban kell rendet tenni, hangsúlyozta.

A költő felel ma is nekünk, amikor felidézzük: hogyan lehetünk egy időben magyarok és európaiak. Amit megtanultunk Illyéstől az az, miként tudjuk az egységet megjeleníteni a mindennapok során, mondta a dékán. A költő az 56-os forradalom után öt évre elhallgatott.

Illyés Gyula 117 éve született, de költészete, prózája ma is aktuális. Értékválságban teli világunkban ma még inkább kérdés számunkra, megtaláljuk-e azt a harmóniát, amit a költő mindig is keresett, mondta dr. Szécsi Gábor.

Az ünnepi beszéd után, a hallgatói önkormányzat elnöke, a dékán, majd a megyei és a városi intézmények képviselői is megkoszorúzták a költő szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában