Aranydiploma

2019.11.21. 14:00

Ötven éve kezdte pályafutását az agrárszakoktatásban

Tanítja is és csinálja is dr. Tóth György a mezőgazdasági termelést és feldolgozást. Az agrárszakember ötven éve kezdte a pályáját. Tíz évig volt a lengyeli mezőgazdasági középiskola igazgatója. Most a Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet igazgatósági elnöke. Elkötelezett ökogazda, családi vállalkozása bio-szarvasmarhatartással foglalkozik.

Wessely Gábor

Forrás: Beküldött kép

Mezőgazdaságtudományi doktor. Ritka az ilyen doktorátus, de dr. Tóth György vitathatatlanul méltó e címre. Tanult és tanított, foglalkozott szakmatörténettel is. Gazdálkodik, agrárvállalkozásokat működtet, leginkább a Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet alapító elnökeként ismert.

A 74 éves szakember mögött ötvenévnyi oktatói tevékenység áll. Nemrég vette át az aranydiplomáját Szegeden. Vezérelve egy Hamvas Béla-gondolat: „Próbálj meg őszinte lenni pszichológia nélkül. Szeretni Én nélkül, Istent látni vallás nélkül, csakúgy, ahogy tényleg van. Valahogyan szívből és örömmel.”

Azok közé tartozik, akik szívből és örömmel dolgoznak. Nem lesi az órát, várva a munkaidő végét. Valamit hozzá akar tenni a világhoz, az adott idő alatt, a maga szakterületén.

Családjával 1986-ban költözött Lengyelbe, és húsz éven át, 2006-os nyugdíjba vonulásáig tanított a helyi mezőgazdasági középiskolában. Tíz évig igazgatója volt az intézménynek. Később se tétlenkedett, 2010-ben szociális szövetkezetet hozott létre, kisvejkei központtal.

– Óriási dolog volt ez a munkanélküliség sújtotta térségben – idézi fel a kezdeteket –, mert hátrányos helyzetű emberek önfoglalkoztatókká válhattak. Alapításakor tíz fővel működött a szövetkezet, ma 16 tagú. De összességében, a környező településeken, több száz ember életét könnyítjük meg azzal, hogy az általuk termelt gyümölcsöt (főleg kajszit és almát) átvesszük, és hazai vagy külföldi piacra juttatjuk, részben gyümölcslének feldolgozva. Négy gazdálkodó szervezet tevékenykedik ugyanazon a telephelyen, Kisvejkén: a Danubia-Frucht Szövetkezet, a Kisvejkei Gyümölcsös Gazdák Gépkör Egyesülete, a Balaton Ker-TÉSZ Szövetkezet és a Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet. Egymást segítve végezzük a terményátvételt, raktározást (hűtést), préselést és értékesítést. A léüzemben évi ezer tonna gyümölcs feldolgozása történik. Népszerű az iskolagyümölcslé programunk: 64 Baranya és Tolna megyei iskolával állunk kapcsolatban.

Kísérletező, ötletgazdag ember Tóth György. Nemcsak ötletelő, hanem megvalósító. Nemcsak megvalósító, hanem a kapukat mások előtt is nyitva hagyó, tapasztalatát­adó, oktató, vizsgáztató, előadásokat tartó, született pedagógus. Tagja a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesületnek, képviselője a mezőgazdasági oktatást támogató Apponyi Alapítványnak. Hagyománytisztelő, de az új iránt is nyitott, az érdekességekre érzékeny. Környezetféltő és ökocentrikus gondolkodású.

– Többször készítettem fel országos környezetvédelmi vetélkedőre a tanítványaimat – mondja –, amelyen kétszer első, egyszer ötödik helyen végeztek. Az Apponyi Szakképző Iskolában kísérleti jelleggel, mezőgazdasági környezetvédelmi technikusképzést is folytattunk. Ehhez kapcsolódóan vezettem a tantervkészítő bizottságot. A lengyeli iskolában, az országban elsők között hoztunk létre tangazdaságot, a gyakorlati oktatás feltételeinek biztosításához. Szívügyem az ökológiai gazdálkodás. Ezért, kis családi gazdaságunkban bio-szarvasmarhatartással foglalkozunk.

A sokoldalú szakember volt önkormányzati képviselő, vadásztársasági titkár és szak­oktatási szakértő, érettségi és szakmai vizsgaelnök. Jelenleg is részt vesz a szakmai érdekképviseletben, mint az agrárkamara megyei osztályelnöke, országos küldöttje. Figyelemreméltó tevékenységéért számos elismerésben részesült. Átvehette többek között a Pro Natura emlékérmet és „A környezeti nevelésért” miniszteri kitüntetést.

Adalékanyagoktól mentes gyümölcslét készítenek

Dr. Tóth György ötven éve, 1969-ben szerzett biológia-kémia szakos tanári diplomát Szegeden. Gödöllőn, 1981-ben mezőgazdasági környezetvédelmi szakmérnökként végzett, majd 1983-ban ledoktorált. Okleveles közoktatási vezető diplomát Pécsen szerzett, 1995-ben. Tanítani Nagykőrösön kezdett 1969-ben, Szegeden folytatta tanári pályáját, majd, 1986-ban a lengyeli Apponyi Sandor Mezőgazdasági Szakképző Intézetbe került. Onnan ment nyugdíjba 2006-ban. (Közben, 1990–2000-ig igazgatója volt az iskolának.)

A Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezetet tevékenységét 2010-ben indította el, mint alapító elnök. A térségben, mintegy ötszáz hektáron termett gyümölcs kerül hozzájuk, hűtésre és feldolgozásra. Adalékanyagoktól mentes, natúr gyümölcsleveket állítanak elő.

Az agrárszakember természet- és családszerető. Felesége nyugdíjas pedagógus. Három gyermekük és hét unokájuk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában