ünnepek után

2020.01.09. 07:00

Sok ezer karácsonyfa várja sorsát az utcán

Január 6-a vízkereszt napja, hagyományosan ekkor szedik le a karácsonyfákat, és dobják ki a tűlevelűeket.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A karácsonyfák kihelyezésekor ügyelni kell arra is, hogy ne akadályozzák a közlekedést. A nagy, másfél méternél magasabb fenyőfákat tanácsos félbevágni, és fontos, hogy se tartó, se füzér, se üveg, se csillagszóró, se papír ne maradjon rajtuk.

Negyvennyolc település tartozik az Alisca Terra Kft.-hez, tájékoztatott Tóth Teodóra irodavezető. Januárban két alkalommal szedik össze a zöldhulladékot. Ebben a hónapban kizárólag fenyőfa rakható ki zöldhulladék gyanánt. Szekszárdon egyszer külön mennek családi házas övezetbe, és egy másik napon a társasházaknál és családi házaknál is szedik a fenyőket. A megyeszékhelyen hozzávetőleg négy-ötezer darab fára számítanak, összesen pedig tízezer darabra, mondta Tóth Teodóra. Hozzátette, Szekszárdon január 13-án gyűjtik csak családi házas övezetben, január 27-én pedig a társasházi és családi házas övezetben a tűlevelűeket. A 2020-as hulladékszállítási naptár elérhető a kft. web- és Facebook-oldalán.

A Dél-Kom Nonprofit Kft. háromszázharminc településen, Baranya, Tolna és Somogy megyében dolgozik közszolgáltatóként, ismertette Mayer Edit cégvezető. 2017 nyarán kerültek hozzájuk Dombóvár és Bonyhád közszolgáltatási területei. Cégüknél az a gyakorlat, hogy Pécsett külön fenyőfabegyűjtő autó jár. A vidéki területeken a házhoz menő zöldhulladékgyűjtő járat szedi össze a fákat, ahol ez nincs, a normál hulladékkal gyűjtik be. A további hasznosításra fűtőanyag készül a kidobott karácsonyfákból.

A pécsi hőerőműbe évi negyvenöt-ötven tonna a beszállítás, áramot termel a fák hője. Ez a mennyiség évről évre hasonló, és ebben a sávban mozog. A falvakban általában a lakosok eltüzelik, így szinte egyáltalán nincs hulladékfa, jegyezte meg Mayer Edit.

Pakson is összegyűjtik a tűlevelűeket

Azokat a karácsonyfákat, amelyektől az ünnepek elteltével meg szeretne szabadulni tulajdonosuk, a paksi hulladékudvarba szállítja a napokban a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., mondta Sólya Emma szerkesztő a TelePaks Médiacentrum híradójában. Pakson, illetve a társuláshoz tartozó településeken január 6-a és 10-e között, illetve 20-a és 24-e között gyűjtik be a karácsonyfákat, közölte Rábóczki Gergő szállításvezető. A gyűjtés napján reggel 6-ig helyezzék ki a közterületre a fákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában