varródoboz

2020.03.05. 12:30

Minden hónapban kinyitják a Varródobozt

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Nemzeti színű karkötő készítésére nyílt lehetőség a Vármegyeházán szerdán. Bármelyik látogató körmöcskét ragadhatott és alkothatott vele.

Szűcs Zsuzsanna múzeumpedagógus ismertette, hogy van egy Varródoboz nevű programjuk. Minden hónap első szerdáján kezdődik a foglalkozás, ahol textillel dolgoznak. Nagyanyáik, dédanyáik technikáit hozzák elő: horgolnak, kötnek, varrnak, nemezelnek, szőnek vagy hímeznek. A körmöcske nevű kézműves eszköz a szövés egy egyszerű formáját teszi lehetővé.

Mindig valami alkalomhoz illőt készítenek; a március 15-i nemzeti ünnep szellemében most nem kokárdát, hanem nemzeti színű karkötőt csinálnak. Húsvéti témájú foglalkozás is várható majd.

Felnőttek, gyerkőcös kismamák és nyugdíjasok is jöhetnek, délelőtt és délután egyaránt. De természetesen várják az iskolásokat is, bejelentkező csoportok egész hónapban érkezhetnek. A múzeumpedagógus számít rá, hogy az iskolák technika- és rajzóra keretében elhozzák a gyerekeket.

Baka István szekszárdi költő testvére, Baka Zsuzsanna ezúttal nem tudott részt venni, korábban viszont mindig önkénteskedett. Segített az ötletelésben és a felkészülésben, amióta csak van ez a program.

– Ruhaipari technikumot is végeztem, és 1976-tól kezdve az Ady Endre iskolában tanítottam a lányokat. Szűcs Zsuzsanna találta ki a Varródobozt, és ő hívott engem. Együtt dolgoztunk, mert egy egész osztályt egyetlen ember nem tud megtanítani varrni. Az Adyban már öt éve nem tanítok, de a gyerekek nekem mindig fontosak voltak – fűzte hozzá az eseményhez Baka Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában