találka

2020.06.16. 10:30

Drótszamarak és csuhélovacskák találkozása

Steinbach Zsolt

Forrás: Beküldött fotó

Különleges találkozó helyszíne volt a hétvégén Júliamajor. Egyebek mellett drótszamarak és csuhélovacskák adtak randevút egymásnak. A drótszamarat magyarázza, hogy a tolnai Vándorló Szépkorúak Baráti Körének mintegy tucatnyi tagja – ezúttal kerékpáros kirándulás során – meglátogatta két júliamajori tagtársát, Pete Jánosnét és férjét. A csuhélovacska pedig Pete Jánosné, csuhéfonó népi iparművész egy alkotása a rengeteg közül.

Csuhéból, azaz kukoricalevélből persze nem csupán és nem elsősorban lovak, nyuszik, pillangók kerülnek ki. Ezek a viszonylag egyszerűen elkészíthető játékos tárgyak inkább az általa tartott gyerekfoglalkozások során születnek. Ennek a mesterségnek az igazi valóját azok a jellemzően használati tárgyak mutatják, amelyek akár kilométeres hosszúságú csuhéfonalból készülnek, akár száz munkaórán keresztül.

Ha létezik „pepecselés”, akkor ez biztosan az: tengernyi babramunka tengerilevéllel. Ami az alapanyag begyűjtésével kezdődik. A kézzel szedett kukoricacsöveket meg kell fosztani, a fonásra alkalmas leveleket szétválogatni, a padláson megszárítani. Aztán az adott tárgynak megfelelő leveleket csíkokra vágva, bevizezve elkezdődhet a tulajdonképpeni fonás. Levélcsíkot levélcsíkba toldva, tekerve, centiről centire készül a csuhéfonal, amivel a mester az adott tárgy „kaptafáját” hálózza be, szövi át különféle mintázat alapján. Így teremnek a kosarak, táskák, vagy épp lámpabúrák. De Pete Jánosné kezei közül kikerül szék, ágy, lóca, dikó, láda is. Ebben az esetben a keretet a tárgyak fa váza adja.

Mindezt a munka, az alkotás öröméért csinálja. Eladni nem szokott, inkább „odaadni”.

Családi házukban egy szoba a csuhéé. A vándorló szépkorúak júliamajori látogatásuk során ezt a „bemutató szobát” is megnézték, gyönyörködve az alkotásokban. A ház udvarán pedig vendégül látták őket a házigazdák, frissítővel, harapnivalóval.

Pete Jánosné elmondta, hogy legközelebb szeptemberben Szekszárdra viszi zsűrizésre néhány újonnan készült munkáját. A zsűri által kiválasztott alkotásokból később Budapesten nyílik majd kiállítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában