változik a forgalmi rend

2020.07.25. 07:00

A cél a biztonságos, zavartalan, állagmegóvó közlekedés

Még az idén számos helyen módosulhat Tolna közlekedési forgalmi rendje. A tervezett változtatásokról csütörtökön tartottak lakossági tájékoztatót.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

– A célunk a biztonságos, gyors, zavartalan és állagmegóvó közlekedési feltételek megteremtése – mondta Berta Zoltán, Tolna alpolgármestere a város forgalmi rendjének tervezett átfogó módosításáról szóló lakossági tájékoztatón, a tolnai MAG-Házban.

Megírtuk: tavaly a helyi képviselő-testület egy szakemberekből, képviselőkből álló munkacsoportot hozott létre a település forgalmi rendjének felülvizsgálatára. A munkacsoport helyszíni bejárások során tételesen megvizsgálta a városi közlekedés rendjét, majd – figyelembe véve a lakossági jelzéseket is – megtette javaslatait a módosításokra. Összesen több mint ötven változtatási elképzelés született. Ezek közül bizonyos utcák egyirányúsítása az az intézkedés, amelyre az érintett lakosság a legérzékenyebb. (A kerékpárosok továbbra is mindkét irányban közlekedhetnének ezekben az utcákban is.)

Az egyirányúsítás esetén merül fel a leginkább az „állagmegóvó közlekedés” szempontja is. Számos keskeny burkolatú utcán két autó nem fér el egymás mellett, a szemből érkező járműveknek le kell húzódniuk a padkára. Ez pedig idővel nemcsak az útburkolatok és a padkák állagát rongálja, hanem az ott közlekedő járművekét is.

Elsősorban ilyen megfontolásból a tervek szerint egyirányúsítanák az egymással párhuzamos Táncsics, Vörösmarty, Mikszáth és Bocskai utcákat. Ugyancsak megszűnne a kétirányú forgalom a Tavasz (Akácfa) és a Kinizsi utcában. A Szent Imre utca is egyirányú lenne, ahogy Mözsön a Hunyadi utca, az Iskola utca és az Alkotmány utca egy-egy szakasza. Az Eötvös utcai iskola körül is egy irányba terelnék a forgalmat.

A város közlekedésének másik problémás elemét a parkolás-várakozás jelenti. Számos helyen korlátoznák a gépjárművel való megállás lehetőségét, mivel az jelenleg sok helyen akadályozza a forgalmat. Várakozási tilalom lenne a Damjanich, a Madách, a Garay, az Újrétisor, a Diófasor utcában, az Eötvös utcai iskola környékén, Mözsön, a Hunyadi utcában. Ugyanakkor – a munkacsoport ajánlásaként – új parkolóhelyeket is kijelölnének. Így a Bajcsy-Zsilinszky utca városháza felőli oldalán, a Kossuth utca 6. alatti iskolaépület előtt, az Eötvös utcai iskola környékén, a mözsi óvoda és az orvosi rendelő előtt. A gimnázium bejárata előtti területen is lennének parkolóhelyek és ennek a térnek a forgalmát is szabályoznák.

Több egyéb intézkedést is terveznek: súly- és sebességkorlátozásokat, STOP táblák kihelyezését, új, „egyértelműsítő” útburkolati jelek felfestését. Lehet olyan utca is, ahová mindkét irányból tilos lesz behajtani – az ott lakók kivételével.

Ami nem válik be, azt módosítják

A tájékoztatón viszonylag sokan vettek részt, tízen hozzá is szóltak. Többen további korlátozások bevezetését javasolták, de voltak, akik jelezték: nem értenek egyet bizonyos intézkedésekkel.

– Nem az volt a célunk, hogy kellemetlenséget okozzunk, hanem, hogy élhető és biztonságos közlekedési körülményeket alakítsunk ki – fogalmazott Wiesner Csaba, a Tolnai Rendőrőrs parancsnoka, a munkacsoport tagja. Emlékeztetett: csak akkor érdemes szabályokat alkotni, ha azokat be is tartatják. Mint mondta, a rendőröknek a legtöbb esetben nincs mérlegelési jogkörük, szabálysértés esetén kötelező az előírások szerint eljárniuk.

Berta Zoltán elmondta: a munkacsoport augusztusban még összeül, és az újabb lakossági javaslatokat is megtárgyalja. A képviselő-testület szeptemberben dönt az új forgalmi rendről, amit még a tél előtt bevezetnek. Hangsúlyozta, hogy az új szabályokat folyamatosan vizsgálják majd, ami nem válik be, azt módosítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában