kiállítás

2020.08.21. 07:00

Kárpátaljai művész emlékeztet Trianonra

Az idei nemzeti ünnepen a Trianon-centenárium is nyomott hagyott. Megnyílt a Szent István keresztény hagyatéka – A Magyar Szentkorona vármegyéi című vándorkiállítás a Művészetek Házában. A festményeket Kovach Anton festőművész alkotta.

Foray Nándor

A Kárpátaljai Szövetség elnöke, Benza György a megnyitó előtt azt mondta: a szövetségnek nincs élő kapcsolata Szekszárddal vagy Tolna megyével. Megyénkben kevés kárpátaljai lakik. Ugyanakkor a trianoni sorstragédia századik évfordulóján vagyunk. Negatív hatásait a mai napig érzékeljük. A kiállítással az emlékezetet, jelentőségének tudatát és a változtatás jogát tartanák fenn. A kárpátaljai festőművész, Kovach Anton három év alatt járta végig a vármegyéket, személyesen ásta bele magát történelmükbe. Érzékeltetni szeretné, hogy csodálatos mozaikot tört szilánkokra a trianoni békeszerződés, és e szilánkokat most egyben láthatjuk.

Dr. Feledy Balázs művészettörténész volt az egyik, aki beszédét három támpillérre építette: a festménynél nagyon fontos a téma, az ehhez kapcsolódó méret és a technikai körülmények; fontos a stílus; és a festő maga, a személyisége, adottságai, tehetsége.

A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitájának, Kocsis Fülöpnek gondolatait Berlinger Attila tolmácsolta. – Mindenki maradjon otthon. Ez a mondat Trianon árnyékában egészen másként hat, mint most, a vírusos járvány idején. Igen, minden testvérünk maradjon otthon, ha már az anyaországtól elszakított terület lett az otthona. Maradjon ott, ahol született, ott álljon helyt, ahová a történelem ura helyezte – üzente Kocsis Fülöp.

Dr. Grezsa István miniszteri biztosnak Kovach Anton képeit meglátva három szó jutott eszébe: nagyság, erő, otthon. Szekszárd polgármestere, Ács Rezső úgy vélekedett: aki megnézi ezt a kiállítást, és elmélyed benne, az más emberként megy ki az épületből, mint amilyenként bejött.

Elismert festő

Kovach Anton, a ruszin-magyar származású festőművész a Técsői járásban, Csumalevo faluban született. 1986-ban a Lembergi Művészeti Akadémián végzett. Jelenleg az ungvári Kárpátaljai Művészeti Akadémia rajz tanszékét vezető egyetemi tanár. Ukrajna híres, Érdemes Festőművésze. Erdélyi Béla- (2003), Boksay József- (2003), Jablonszkaja Tatyana- (2017) és Gegamjan Valeri-díjas (2018).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában