Dr. Molnár Kata

2020.08.06. 18:53

Könnyes szemekkel búcsúzott a jegyző

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a szekszárdi közgyűlés a Polgármesteri Hivatal dísztermében.  Dr. Molnár Kata jegyző napirend előtt szót kért, bejelentette, hogy távozik a hivatal éléről.

Brunner Mónika

2020.08.06 Szekszárd Közgyűlés volt Szekszárdon a város házán. Többek között itt jelentette be lemondását a jegyző asszony DR Molnár Kata (vörös hajú hölgy) Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

„Még pár napig jegyző vagyok” – mondta dr. Molnár Kata a nyilvános ülésen, majd még a napirendi javaslatok tárgyalása előtt szót kért. Azt mondta, a távozása hírét személyesen szerette volna közölni a közgyűléssel. Kedden jelentette be felmondását a kollégáinak, hétfőtől máshol kezdi a munkát. Több mint húsz éve jegyző, ebből néhány hónapja múlt, hogy öt évet töltött a szekszárdi hivatal élén.

Élethivatásának tekintette ezt a pályát, döntését nem volt könnyű meghoznia. Tavaly egy nehéz, hosszú választási kampány zajlott, és ez is nagy feladat elé állította a hivatalt. Már ennek során is kapott támadásokat a hivatal, szerinte méltatlanul. Álláspontja szerint az önkormányzati választás a jelölőszervezetek és a jelöltek versengéséről szól, ezért – bár voltak, akik erről másként vélekedtek – nem szólalt meg abban az időszakban, és azóta sem politikai jellegű kérdésekben, mert szakemberként a jegyzői feladataira koncentrált, és azokat szakmai kritériumok alapján végzi.

Kitért arra is, hogy a helyi közigazgatás eredményessége a közgyűlés, a polgármester és a jegyző hármasának együttműködésén áll. Sok múlik ezen az együttműködésen, a jegyző munkáltatója ugyan a polgármester, a hivatal szervezetét pedig a közgyűlési döntések határozzák meg, ennek ellenére a jegyzőnek és az általa vezetett hivatalnak nem egy embert, vagy egy frakciót, hanem a várost, a helyi közösséget kell szolgálnia. A választást követően kialakult nem könnyű helyzetben tudatosan a villámhárító szerepét igyekezett betölteni a város működése érdekében. Néhány hete döntötte el, hogy felmond. Mint mondta, úgy érzi, mindent megtett, hogy szolgálja a várost. Sok kitartást kívánt kollégájának, dr. Göttlinger István aljegyzőnek, aki nem először veszi át a jegyzői feladatokat a hivatal elmúlt évtizedeit jellemző viharos működése során, valamint kifejezte reményét, hogy gyorsan megtalálják a város új jegyzőjét.

– Meg kellett hoznom ezt a döntést. A hivatalnak nyugalomra van szüksége, a villámhárító szereppel a kollégáimért is mindent megtettem, hogy védjem őket. Sajnos sok munkatárs ezt a nyomást nem bírja. Családos emberekről van szó, sokan távoztak és készülnek távozni. Néhány hónap alatt két aljegyzőt is elvesztett a hivatal, amit nehezen éltem meg. Vannak nehezen pótolható emberek – tette hozzá.

A közgyűléstől azt kérte, becsüljön meg mindenkit, aki az önkormányzat kötelékében, a városért dolgozik. Szekszárd különleges hely a világban, különleges természeti adottságokkal, építészeti, kulturális, irodalmi értékekkel, a különleges szekszárdi bor tekintetében, de a különlegességét mégiscsak az emberek adják, akikért dolgozik. A közgyűlésnek jó munkát kívánt, és a munkához mindenkinek jó egészséget.

A közgyűlés levezető elnöke korelnökként Rácz Zoltán Rókus képviselő a jegyző beszédét egy szenvedélyes emberi beszédnek nevezte, hozzátette, amikor az előző ciklusban emberi hangra vágyott, akkor dr. Molnár Kata jegyzőhöz tudott menni, amelyet hálával fogadott. Őszinte köszönetet mondott azért, amit a villámhárító szerepében betöltött, majd kérte a képviselőket, hogy felállással köszönjék meg a munkáját.

Túlhajszoltak a hivatali dolgozók

Dr. Molnár Kata jegyző lapunknak elmondta, hogy új munkahelyét is a közigazgatás területén találta meg, de ezúttal nem az önkormányzati igazgatásban fog dolgozni. Dr. Göttlinger István aljegyző köztisztviselőként szubjektív dolgokról nem szívesen beszélt, harminc éve dolgozik a hivatalban, és valóban volt példa arra, hogy el kellett látnia a jegyzői feladatokat. Aljegyző kollégája, dr. Nagy Csilla két hete mondott fel. Máté Péter, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, nagyon sajnálja, ami történt, a jegyzővel együtt nyolc kollégájuk mondott fel, bocsátották el őket. A jegyző felmondását követő harminc napon belül kell kiírniuk az állásra a pályázatot. Szerinte a hivatalban túlhajszoltak az emberek. Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője nem kívánt a témában nyilatkozni. Ács Rezső polgármester nem vett részt a közgyűlésen, szabadságát tölti.

Borítókép: Dr. Molnár Kata elérzékenyült a búcsúbeszéde közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában