nemzetiségek

2020.08.18. 17:30

Nemzetiségi napot, virágszentelést tartottak Aparhanton

Második alkalommal rendezett az Aparhanti Német Nemzetiségi Önkormányzat nemzetiségi napot és benne virágszenteléssel egybekötött szentmisét.

Budavári Kata

20200816 Aparhant Aparhanton Szent misével összekötött Nemzetiségi Napot tartottak. fotó_Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Mint az vasárnap délután a település római katolikus templomában elhangzott, az aparhantiak szeretnének hagyományt teremteni a különböző nemzetiségek békés egymás mellett élését is jelképező eseményből. Egyúttal fontosnak tartják, hogy a népcsoportok megőrizzék kultúrájukból eredő különbözőségeiket, hiszen gyökerek nélkül nem lehet növekedni, a hagyományok eredője pedig a múltban van.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg a programot, amelyet, mint mondta, a Nagyboldogasszony ünnepéhez legközelebb eső vasárnapra szervezett a nemzetiségi önkormányzat. Beszélt arról, hogy Aparhant, úgy, mint a Völgység településeinek javarésze, már háromszáz éve többnemzetiségű. Mivel a Rákóczi szabadságharc és a török dúlás után be kellett népesíteni ezt a területet is, lakókat más országokból kellett hívni. Az első német telepesek 1712-ben érkeztek Magyarországra, Aparhantra 1726-ban.

A svábok mindig kitartottak az ország mellett, magyar katonaként védték a hazát a szabadságharcban és az első, valamint a második világháborúban. 1945 januárjában viszont fél évvel azután, hogy a völgységi zsidókat elhurcolták, a németek következtek, őket málenkij robotra vitték. Ezzel párhuzamosan székelyeket, erdélyieket majd felvidékieket telepítettek be a sváb településekre. A Völgységben ma is e három népcsoport él, eleinte kényszerűségből, ma barátságból. Az államtitkár elmondta, köszönhetően a vegyes házasságoknak, megjelent a többes identitás.

Potápi Árpád hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a velünk élő népek gyakorolhassák kultúrájukat. 2020 a Nemzeti összetartozás éve, sajnos azonban nem lehet az eseményekre határon túli vendégeket hívni. Potápi Árpád János azt kérte az aparhantaiktól, gondoljanak a Németországban élő rokonokra, a bukovinai székelyekre, a délvidékiekre és minden velünk élő nemzetiségre.

A mise és virágszentelés után a templom előtti téren szeretet-vendéglátás volt zenével, amelyen gyümölcsöt kalácsot, rétest és sós süteményeket kínáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában