elismerés

2020.09.03. 14:00

Ékes László vehette át a díszpolgári címet

A szülőföld szeretete, a megmaradtak hiánya vitte vissza az Értényből elszármazottakat szombaton falujukba. A szervezők, Simon Ferencné, dr. Kovács Zoltán, Molnár Béla és Ékes László, ezúttal is gazdag programot terveztek.

Munkatársunktól

Fotó: Molnár Bálint

Elszármazottak találkozóját szervezett Simon Ferencné, dr. Kovács Zoltán, Molnár Béla és Ékes László Értényben. A szívet-lelket eltöltő szentmisét Molnár Péter celebrálta, és a szertartás végén tolmácsolta Bíró László tábori püspök az új díszpolgárnak szóló gratulációját, a híveknek szóló üdvözletét. Azt követően dr. Marinka Nikolett jegyző, Gománné Szabó Zsuzsanna polgármester, Orsós László roma kisebbségi önkormányzati elnök – az elszármazottak és a helyben maradtak javaslatára hozott képviselő-testületi döntésnek megfelelően – átadta Ékes László újságíró, írónak a megtisztelő díszpolgári címet. A laudációban többek között a falu vezetékes ivóvízzel való ellátásáért, az orvosi praxis helyreállításáért, a község önállóvá válásáért végzett munkáját, a lakosságát lecserélő település korábbi embereit, eseményeit, hagyományait, értékeit megörökítő könyveit és a szervezőtársaival az utóbbi időben elhelyezett emléktáblákat, emlékhelyeket említették.

A megtisztelt meghatódott köszönömjét ezzel zárta: „A díszpolgári cím a legtöbb és a legdrágább, amit valakinek adnak: a közös sors vállalásának lehetősége. Élni szeretnék vele.” A gratulációk előtt két művésztanár, Kiss József énekével, szintetizátor játékával, Révfalvi Andrea hegedű muzsikájával csalt ki a könnyeket, utánuk pedig két soproni ifjú művész, Horváth Ábel és Bábinszki Gergely jóvoltából az első orgonahangverseny tartatott meg Értényben. Műsorukon Bach, Schubert, Gluck és Puchelbel művek szerepeltek. Belefért még a déli harangszóig az időbe a trianoni békediktátumról és a II. világháború hőseiről, áldozatairól való megemlékezés és az emlékfáknál történő szalagkötés, mécsesgyújtás, és a készülő helytörténeti gyűjtemény megtekintése. A bőséges ebéd után bemutatták az Értény maradványai címmel megjelent albumot, amelynek ötszázötven fotóját Holló Katalin Rita, Szabó Károlyné jegyzi – besegített szép légi felvételeivel Molnár Bálint –, a szövegét pedig az új díszpolgár írta. A beszélgetésekhez, nótázáshoz Ábrahám Attila szaxofonon, dr. Kovács Zoltán, Szabó Ernő és Ékes László harmonikán szolgáltatott a zenét. A résztvevők a jövő évi találkozó reményében búcsúztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában