beruházás

2020.09.24. 15:30

Hatvan tisztítóberendezést telepít Kisszékely

Brunner Mónika

Forrás: dfvt

Kisszékelyben megkezdődött az egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítési folyamata, a Vidékfejlesztési program keretében elnyert pályázatnak köszönhetően. Erről tájékoztatta a lakosságot Pajor Ágnes, az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán. Még a tavasszal lapunknak elmondta, hogy a vidékfejlesztési programnak köszönhetően száztizenhárommillió forint támogatást nyertek a beruházásra. Hozzátette, tudomása szerint egy hagyományos aknát körülbelül háromszázezer forintért lehet megépíteni. Akinek zárt aknája van, annak a szippantás tízezer forint havonta egyszer. Tapasztalatai alapján ezért több lakos inkább mindenféle egyéb megoldással próbálkozik. Akadnak, akik emésztőtisztító tablettát dobnak az aknába, majd kiszivattyúzzák a szennyvizet a közeli földterületekre, árkokba, ezért esténként a településen előfordul, hogy szennyvízszagot lehet érezni.

A település szennyvízszállításával kapcsolatban azt is elmondta, hogy azt egy tamási vállalkozó végzi. Az önkormányzat a helyzetet megoldó pályázatát közel hatvan megvalósítási helyre adta be, így ennyi berendezést telepítenek majd. A munkálatok sorrendje pontosan a következő: először az önkormányzati intézményeknél telepítenek, majd a helyi lakosoknál, mivel ingatlanjaiknál nagyobb a tartályok használata. Utánuk következnek a hétvégi házasok. Az idén ősszel a beruházás ötven százalékának el kell készülnie, ugyanis ennyi pénzügyi forrás áll a rendelkezésükre. Az érintett helyi ingatlantulajdonosok száma több, mint a megvalósítási helyek fele. Ezért igyekeznek megegyezni a helyi igénylőkkel, közülük kiknek felel meg a későbbi telepítés is. Ez alapján alakítják ki az őszi első és a tavaszi második kört. Az építőcsapat néhány nappal a munkák előtt jelzi az érkezést.

Az építőcsapat előre jelzi érkezését (Beküldött kép)

Az eddigi tapasztalat az, hogy egy-egy helyszínen egy nap alatt végeznek a kivitelezéssel. Az önkormányzat a tartályok működéséről, karbantartásáról a jövőben tájékoztatót állít össze, és lakossági fórumot is tervez. A beruházás támogatási intenzitása kilencvenöt százalék. A lakossági igénylők részére ötvenezer forint önrészt határoztak meg. A nem lakossági igénylők a tényleges bekerülési költség öt százalékát fizetik önrészként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában