Almanach

2020.09.15. 14:00

Óvodások, iskolások is örülnek a szépülő intézményeknek

A Hőgyészi Általános Iskola az idei tanévet százkilencvenkét diákkal kezdte. Még jó az idő, a szüneteket szívesen töltik az udvaron a tanulók a sportparknak is köszönhetően, amelyet idén áprilisban adtak át az intézménynek. Azon másznak, ugrálnak, fejjel lefelé lógnak a tanulók, de kint is rajzolnak, olvasnak, tanulnak.

Brunner Mónika

20200908 Hőgyész Hőgyész almanach, játszótér. Fotó: Kiss Albert KA Tolnai Népújság

Fotó: Kiss Albert

Az intézmény diákjai az angol nyelv mellett nemzetiségi németet tanulhatnak, és Tamási zeneiskolájának kihelyezett tagozatán a muzsikával ismerkedhetnek. Elhivatott testnevelő tanárok tartanak a gyerekek körében nagyon népszerű kézilabda- és futballszakköröket, edzéseket.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a gyerekeink egyre szebb iskolában és óvodában tanulhatnak, játszhatnak, és persze kézilabda- és futballcsapatainkra is. Itt meg kell említenünk, hogy a Tamási Tankerületi Központ pályázatot nyújtott be az iskola épületének belső felújítására – mondta lapunknak Máté Szabolcs polgármester.

A településen az eddigi legnagyobb beruházás a közel kétmilliárd forintból épülő kézilabda-munkacsarnok az általános iskola területén lesz. Egyelőre még csak egy körbekerített, üres rész látszik, de a csarnok kivitelezési tervei október harmincegyedikéig elkészülnek. A következő év márciusában, áprilisában pedig a tényleges kivitelezés is elkezdődhet.

A Hőgyészi Somvirág Óvoda két épületből és egy nagy játszótérből áll. Az udvarra júniusban 4 millió 700 ezer forint pályázati összegből számos új játékot telepítettek. Önerőből az épületben egy csoportszobát kifestettek, a vizesblokkokat felújították, és új lámpákat helyeztek fel az elhasználódottak helyett.

Az óvodaudvarra júniusban négymillió-hétszázezer forint pályázati összegből számos új játék került. Fotó: Kiss Albert

Az óvodának augusztus elejétől új intézményvezetője van, Kilvingerné Palánki Erika. A gyerekekre vele együtt jelenleg négy óvónő, egy pedagógiai asszisztens és három dajka vigyáz. Még két óvodai nevelő jelentkezését várják. Az évet ötvenöt ovis kezdte, de december harmincegyedikéig a folyamatos beiratkozásoknak köszönhetően már közel hetvenen lesznek.

Az alsó épületre 30 milliós elnyert pályázatunk van, ezt szeptember végén kezdenek felújítani. Ennek az épületnek az alsó szintjén szeretnénk bölcsődét kialakítani, erre még sajnos nem sikerült támogatást szereznünk, de minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a bölcsőde megvalósulhasson – mondta a polgármester.

– Hőgyész lakosságának száma kétezer-nyolcszáz fő, egyharmaduk idős, kétharmaduk középkorú, fiatal, de nekünk fontos, hogy mindenki jól érezze magát itt, eszerint fejlesztjük a községet. Szép, rendezett környezetet, virágos falut, élhető, családias és összetartó közösséget szeretnék kialakítani. Számos nemzetiség él itt, svábok, székelyek, romák, felvidékiek, továbbá mongolok is, akik a hőgyészi varrodában dolgoznak. A lakosok között sok az idénymunkás, és sokan járnak a környező városokba dolgozni.

Sokfélék vagyunk, de a tavalyi adventi rendezvényeinken azt vettem észre, hogy az emberek felszabadultak, kicsit jobban összekovácsolódott a közösség. Amikor átvettem az önkormányzat vezetését, ahol korábban az adóügyön dolgoztam, voltak álmatlan éjszakáim, mert jelentős hiányok és hiányosságok voltak. Szerencsére, a hivatali dolgozók szakértelmének is köszönhetően, a kilábalás folyamatában vagyunk. Már könnyebben alszom, de a polgármesteri hivatás nem napi 8 órás munkát igényel – mondta.

Az önkormányzat a helyi munkahelyteremtésre nagy hangsúlyt fektet, ennek egyik következő lépése az afrikaiharcsa-nevelő telep kialakítása, ami – ha minden jól alakul – november elsejétől indul. Számításaik szerint a teleppel négy új munkahelyet tudnak létrehozni.

– Itt egy kétszáz négyzetméteres gazdasági épület kap helyet, melyben tizenkét darab öt köbméteres medence lesz, továbbá három 200 köbméteres kinti medence is készül. Az afrikai harcsa meleg vízben él, télen nem lehet kint tartani. Az afrikai harcsát élő halként adjuk majd el. A magyar halpiacon ugyan a ponty a sláger, azonban sokan kedvelik a halfilétermékeket, amelyhez különösen jó az afrikai harcsa húsa, mert nincs benne szálka.

– A saját konyhánkra, köz­étkeztetésben is szeretnénk bevinni, hiszen egészséges. A későbbiekben a telepet szeretnénk egy halfeldolgozóval és egy halfüstölővel bővíteni – tette hozzá.

Jelentős fejlemény az önkormányzat közel kétszázmillió forintos elnyert támogatása arra, hogy végre megoldódjon az Ady utca több száz méteres szakaszát és a benzinkutat érintő, több évtizedes csapadékvíz-probléma. A benzinkút felett található szántóföldekről ugyanis a nagyobb esőzéseknél minden kimosódik a főútra. Előfordul, hogy jó fél méter iszap áll a területen. Esőmentes időben a porszennyezés jelent gondot. A terv az, hogy az Ady utcánál található árokba vezessék be a szántóföldekről lejövő saras vizet. A projektre hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot. Az Ady utca aszfaltjának felújítását, az út rendbetételét a nyáron elvégezték, egy másik, a Kossuth utca felújítását pedig ezen a héten fejezték be a munkások.

Beérett a termés. A település bodzaültetvényét mutatja Máté Szabolcs polgármester. Fotó: Kiss Albert

A település bodza-, szamóca-, homoktövis-ültetvényeit Startmunka keretében műveli huszonhárom közfoglalkoztatott, továbbá a rossz állapotban lévő járdák és vízelvezető árkok felújítását végzik. A bodza idén is 3,3 hektáron termett, a szüret nagyobb részével már végeztek. Már kétszázötven forint helyett háromszázhatvan forintot is fizettek a hőgyészi bodzáért, miközben az önkormányzattól tavaly kilencvenöt forintért vették meg kilóját.

– Tőlünk független körülmények miatt várhatóan november elsejétől megszűnik Hőgyészen az orvosi ügyelet, Tamásihoz tartozunk majd – mondta Máté Szabolcs polgármester. – Az új ügyelet tőlünk húsz kilométerre van, de a mentőállomást továbbra is üzemben tartjuk, így a súlyos esetekben továbbra is lesz nagyon gyors segítség.

Az idei évben eddig hatmillió forintot költöttünk a vírus elleni védekezésre. Mindenben követjük a kormány rendelkezéseit, így az augusztus huszadikai rendezvényünk és a hőgyészi búcsúnk is elmarad. Utóbbi helyett a plébánia vasárnap háromnegyed tíztől egy templomi búcsú keretében ünnepi szentmisét tart. A nemzetiségiek népviseletben jelennek meg a misén, utána pedig szeretetvendégség veszi kezdetét a templomtéren, ahol mindenkit várnak szeretettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában