avatás

2020.11.02. 09:30

A múltnak állít emléket, de a jövőnek is üzen

Rónai Gábor

”Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn.”

Széchenyi István bölcs és sokatmondó gondolatával vezette fel a megújult hősi emlékmű avatóját Fazekas Attila, Tevel polgármestere vasárnap. Mint kiemelte, az emlékmű is a múltnak állít emléket, de ugyanakkor hozzájárul ahhoz is, hogy a jelenben élő generációk irányt mutassanak vele a jövő nemzedékének.

„Ez az emlékmű azt üzeni nekünk, hogy eleink a legnehezebb időkben is helytálltak és tették a kötelességüket. Ahogy minden család gondozza saját halottjai síremlékét, úgy a közösségnek is gondoznia kell a hősi emlékművét. Köszönet és örök tisztelet azoknak a katonáknak, akik életüket adták hazájukért” – húzta alá beszédében a település vezetője.

Fazekas Attila (balról) és Asztalos Zoltán koszorúz

A katolikus templom parkjában álló emlékmű felújítására a Teveli Fiatalok Egyesülete adott be pályázatot, s nyert másfél millió forintot a Bethlen Gábor Alapítványtól.

Asztalos Zoltán, az egyesület vezetője, a falu alpolgármester köszönetet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak a pályázat támogatásáért, és Pfaff Antal kőfaragónak, aki a hősi emlékművet újjá varázsolta az elmúlt hónapok alatt.

„Az emlékmű a tisztelet és a kegyelet kifejezője is, egyben. Tiszteletet sugároz a hősi halott felmenők iránt, és teret enged a kegyelet megnyilvánulásának, hiszen sokukról nem tudjuk, hogy hol alusszák örök álmukat” – tette hozzá a polgármester.

Az emlékművet a délelőtti szentmisét követően Pál József plébános áldotta meg, az ünnepségen a Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium tagjai működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában