December 4. a határidő

2020.11.27. 14:00

Elkezdődött a visszaszámlálás, közeleg a felvételi időpontja

Tolna megyében 8 évfolyamos gimnáziumi képzésre kettő, 6 évfolyamosra három, 9. évfolyamra pedig nyolc intézmény hirdetett meg írásbeli felvételi vizsgát. A tanulók matematikából és magyar nyelvből vizsgáznak, tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Az írásbeli vizsgákra jelentkező tanulóknak idén december negyedikéig kell megküldeniük a jelentkezési lapjukat a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák közül abba az iskolába, amelyikben a diák a felvételit meg kívánja írni. A vizsgát bármely vizsgaszervező intézményben megírhatja, függetlenül attól, hogy a későbbiekben tervezi-e benyújtani a felvételi kérelmét az adott intézményben vagy sem.

Ez a jelentkezés csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem szabad összetéveszteni a középfokú iskolákba való jelentkezéssel, amelynek a határideje jövő év február tizenkilencedike. A központi írásbeli vizsgákat jövő év január huszonharmadikán tartják.

A 8 évfolyamos gimnáziumi képzésre megyénkben a Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda az egyik oktatási intézmény, amely felvételi vizsgát hirdetett.

– Minden gyermeket nagy szeretettel várunk, aki elfogadja intézményünk értékrendjét. A központi felvételi vizsgát minden évben általában negyvenen írják, amelyből átlagban huszonöt tanulót veszünk fel. Ehhez általában a hatvan-hetven százalékos teljesítmény az, amit minimum el kell érni a vizsgázóknak.

– Mi egy kisvárosi elit gimnázium vagyunk, az országban eddig egyedülálló módon nálunk nyolc plusz egy osztályos képzés is folyt. Az utóbbit a bonyhádi evangélikus gimnázium is elindította az intézményünk mintájára. Az idei tanév újdonsága, hogy az eddigi képzéstípusok mellett (4 évfolyamos képzés 8. osztály után, 8 + 1 évfolyamos gimnáziumi képzés nyelvi előkészítővel) elindul az általános iskolai felső tagozat 5. osztálya is. Ehhez a képzéstípushoz nem kérjük a központi felvételi megírását – mondta lapunknak Pécsi Gábor, a tamási katolikus iskola igazgatója.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a felvételi vizsgán részt vevő diákoknak mind a magyar nyelvi, mind a matematika írásbeli vizsgákon negyvenöt perc alatt tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk, ezzel tárgyanként ötven-ötven pontot szerezhetnek.

A vizsgák során a javasoltan alkalmazandó biztonsági intézkedések közé tartozik még, hogy minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, egy-egy vizsgateremben maximum tíz fő tartózkodhat, minim másfél méterre egymástól. A védőmaszk viselése a felügyelő tanárok számára kötelező, a vizsgázók számára ajánlott, de nem kötelező.

Írásbeli felvételi vizsgák Tolna megyében:

8 évfolyamos gimnázium képzésre: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda

6 évfolyamos gimnáziumi képzésre: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szekszárdi Garay János Gimnázium, Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

4 évfolyamos gimnáziumi képzésre: Paksi Energetikai Technikum és Kollégium Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola, Paksi Vak Bottyán Gimnázium, Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium, Szekszárdi Garay János Gimnázium, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában