szép hivatás

2021.01.12. 07:00

Az édesapja a példaképe az ifjú tűzoltónak

Két generáció is a tűzoltó hivatást választotta. Wilhelm Zoltánról és fiáról, Erikről Köves Péter tűzoltó törzsőrmester írt portrét.

Foray Nándor

Fotó: Beküldött kép

A 40-es vasúti vonal szeli ketté Tolna megyében, a Kapos-völgyben fekvő ezeregyszázas lélekszámú Kurd községet. Wilhelm Eriknek sikerült jegyet váltania arra a vonatra, amelyik édesapja szerelvényét követi egy generáció távlatából. Wilhelm Zoltán, Erik édesapja 1996 óta tagja a kurdi önkéntes tűzoltóknak. Apósa volt az, aki annak idején a lelkes, életvidám fiatalt megfertőzte a tűzoltó hivatás szenvedélyével.

A falusi hagyomány, miszerint „minden család adjon egy tűzoltót”, ilyenformán be is teljesedett. Napjainkban az önkéntes tűzoltó édesapa a civil életben egy magán-vasúttársaság logisztikai fődiszpécsereként keresi a kenyerét. Tehervonatok közlekedését szervezi a mindennapokban. Komoly felelősséggel jár, szükség van hozzá jó szervezőkészségre, kommunikációra, valamint magabiztos döntéshozatalra. Már meg is született a recept egy önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület parancsnokához. 2016-óta Wilhelm Zoltán parancsnok irányítása alatt vonulnak a kurdiak önkéntes tűzoltói.

Erik 1999-ben érkezett meg erre a világra, és már korán központi szerepet töltött be nála a lángokkal viaskodó hivatás. Édesapjával karöltve horgászattal és makettezéssel töltött közös hobbijaik mellett bőven jutott idejük a tűzoltószertár látogatására is. A pályaorientációt illetően is sebesen robogott a már korábban említett vonat a rendvédelmi szervek irányába.

Szó sincs kényszerről, a „kötött pályát” az ifjú Erik bármelyik megállónál elhelyezett kitérőnél elhagyhatta volna. Csillogó szemekkel mesélte a tucatnyi élményt, amelyeket a lokálpatrióta családok egyidős gyerekeivel közösen élt meg. Mindenkit magával ragadó az összetartás az apró, külvilágtól szinte elzárt településen.

Apa és fia együtt, nosztalgikus hangulatban folytatva osztották meg az elmúlt évek tűzoltó társadalom által szervezett összejöveteleinek részleteit. Mindig jutott idő átbeszélni a tűzoltó beavatkozások élményeit, pozitív és negatív szakmai tapasztalatait egyaránt, az önkéntes egyesületek számára a működés elengedhetetlen részét képező támogatásokat, az éppen szóban forgó tűzoltótechnikát, és mindemellett a személyes, privát érzelmek is a felszínre kerültek a gulyást kevergetve.

Szerencsére minden sínen van Erik távlati terveit illetően is. Az érettségit követően 2019 augusztusától kezdve védőcsizmába ugrásra készen várja a riasztást a Tamási Önkormányzati Tűzoltóság állományával. Ambíciókkal telve tervezi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tűz- és mentésirányítási felsőfokú szakképzésének elvégzését, az egyébként történelem és harcászat felé is komoly érdeklődést mutató húszéves.

Az otthon melegét pedig szerető édesanyja biztosítja rendületlenül a megkülönböztető jelzést rendszeresen használó férfi családtagok számára.

Borítóképünk: Wilhelm Zoltán (balról) és Wilhelm Erik egyforma hivatást választott. Zoltán Kurdon, Erik Tamásiban várja a riasztást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában