Paks

2021.01.18. 14:00

Elkészült a településképi arculati kézikönyv

Kalmár Klaudia

20221011_Paksi településképi arculat kézikönyv_Paks_MGy_TN

Fotó: Molnár Gyula

Még december közepén fogadta el egyéni hatáskörben Szabó Péter polgármester Paks Város Településképi Arculati Kézikönyvét, amely már a város honlapján is elérhető, lapozható – közölte a Paksi Polgármesteri Hivatal. Változások előtt áll a város, és ennek kapcsán egy fontos dokumentum készült el, amely a hivatal városfejlesztési csoportjának köszönhető. A településképi arculati kézikönyv célja mintát biztosítani a városfejlesztési folyamatokhoz, hogy az új otthonok megteremtésekor további értékekkel gazdagíthassák a város arculatát. Útmutató, melyből tájékozódhat és inspirálódhat minden megbízó, tervező és beruházó, hogy a környezethez illeszkedő kialakítás valósuljon meg, akár épületbővítésről, akár kerítésépítésről legyen szó.

A kézikönyv mindenkinek hasznos, aki új épületet szeretne építeni, vagy régit felújítani, legyen az tulajdonos, tervező, építtető vagy kivitelező. Bemutatja a település lelkét, meghatározó jellegzetességeket, és konkrét példák segítségével szemlélteti a helyes és követendő megoldásokat, amivel a széles körben elterjedt rossz és környezetszennyező építészetet kívánja megelőzni. Bár a legnagyobb felelősség a tervező építészt terheli, a folyamatban részt vevő felek partneri hozzáállása és a szakemberekbe vetett bizalom nélkül az épített környezetünk átalakulása rossz irányba haladhat, az építési munka eredményessége pedig így veszélybe kerülhet. A felelősség ugyanis mindenkit terhel, de különösen azokat, akik egy-egy épület létrehozásában aktívan részt vesznek, így az építtetőket, tervezőket, kivitelezőket és a döntési joggal rendelkező hatóságokat egyaránt.

A jó ügyért vállalt közös felelősség felismerése az első lépés az építészeti minőség fejlődéséhez és az egységes településkép kialakulásához vezető úton. Fontos vezérfonal, hogy a kortárs építészet a múlt értékeit tiszteletben tartva tudjon új, az igényeket korszerű eszközökkel kielégítő, esztétikus és magas építészeti minőségű alkotásokat létrehozni.

A Településképi Arculati Kézikönyv a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelettel együtt elérhető a város honlapján a Városfejlesztés menüpont alatt.

Borítóképen: Szabó Péter, Paks polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában