Internetes újság

2021.02.14. 16:00

Az Átalvetőt most már az új Sorsunk követi

Az Átalvető után a Sorsunkat szerkeszti dr. Kövesdy Pál. Az Erdélyből Szekszárdra települt orvos a világban szétszóródott magyarságnak szánja netes lapját, melyet már minden lakott kontinensen olvasnak.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Egy újság működtetéséhez három dolog kell: alkotógárda, pénz és olvasótábor. Az Átalvető című lapot – amelyet az Erdélyi Körök Országos Szövetsége és az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete ad ki – 27 évig szerkesztette dr. Kövesdy Pál Szekszárdon. Megszerzett, biztosított minden alapfeltételt: kiváló alkotókat toborzott, előfizetőket, támogatókat szerzett, pályázati forrásokhoz jutott, és bővítette a befogadói kört, a világ távoli tájain élő nemzettársakhoz is eljuttatva a negyedévente megjelenő sajtóterméket.

Egy ideig ő volt a Tolna megyei egyesület elnöke, később az országos szövetség élére került. Ez utóbbi tisztséget 2012-ben a Monoron élő dr. Szekeres Sándor vette át. Sajnos személyi ellentét alakult ki közöttük, s várható volt, hogy a lapszerkesztői poszttól is megfosztják a ma már nyolcvanadik életévében járó Kövesdi doktort. Ez 2020 végén következett be, a decemberi szám impresszumában már nem az ő neve szerepelt.

– Sokaknak feltűnt ez – mondja –, itthon, a határainkon túl és a szórványban élők körében is, és biztattak, hogy támogatnak, ne hagyjam abba. Én sem akartam közel harminc év után, félrelökve elkullogni. Úgyhogy összefogva Pintye Tamással, a Győri Erdélyi Kör elnökével, Máté Pállal, aki Tolna megyei elnökségi tag volt és a székelyudvarhelyi Szabó Mayer Attilával elindítottuk még decemberben a Sorsunk című internetes lapot.

Ennek előnyei és nyilván hátrányai is vannak. Előny az akár naponta frissíthető tartalom, a szinte korlátlan befogadóképesség és az azonnali terjedés. Már minden lakott kontinensen olvassák. Hátrány, hogy sok mindent elölről kellett kezdeni: az alkotógárda, a pénz és az olvasótábor szervezése, megszerzése terén. A célközönség nagyrészt idős, számítógépet, internetet nem használó emberekből áll.

Megszokták, hogy leülnek a foteljükbe, és lapozgatják az újságot. Úgyhogy arra gondoltunk: mi lenne, ha a legjobb írásokat negyedévente nyomtatott formában is megjelentetnénk? Máris találtunk támogatókat. Dr. Zalatnay István, a Budapesten működő Erdélyi Gyülekezet vezető lelkésze állt mellénk elsőként. A gyülekezet kiadásában jelenik majd meg a lap, a felelős kiadó dr. Fazekas István lesz. Persze előfizetőket is toborzunk. Márciusban várhatóan megjelenhet az első szám.

A szétszóródott magyarság lapja

Dr. Kövesdy Pál 1941-ben született Kolozsváron. Marosvásárhelyen szerzett orvosi diplomát 1965-ben. Hosszú ideig a Szeben megyei Szászmedgyesen praktizált kórházi orvosként. A Ceausescu-diktatúra tombolása idején települt át Magyarországra, 1988-ban, fogorvos feleségével és két gyermekével. Jelenleg Szekszárdon a megyei kórház főorvosa.

A világban szétszóródott erdélyieknek szóló, Átalvető című újságot 1993-tól 2020-ig szerkesztette. Szívügye a honi és külhoni magyarság összefogása. Munkásságáért megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Most, többek támogatásával elindította a Sorsunk című internetes újságot. Azt tervezik, hogy negyedévente a legjobb írásokat nyomtatott formában is megjelentetik.

Borítóképünk: Dr. Kövesdy Pál az új lap, a Sorsunk webfelületét mutatja a számítógépen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában