Télűzés

2021.02.17. 18:10

Égett és elenyészett a kiszebáb

Szeri Árpád

Fotó: Máté Réka

A tél elűzésében már régóta jeleskednek a bonyhádi kisdiákok. Tegnap délben is megtették, ami hatalmukban állt. Azaz, a Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola székhelyintézményének tanulói – pedagógusi kísérettel – az udvaron kört alkotva voltak részesei a kiszebáb elégetésének.

– Valóban több év óta tartjuk ezt a rendezvényt – mondta Steiner Krisztián intézményvezető. – Szándékunk szerint ilyen módon is igyekszünk életben tartani, megkedveltetni a népi hagyományokat.

A jeles esemény, a rituálé a kívánt módon zajlott; azaz vidáman, karneváli hangulatban, miután számos gyermek arcfestéssel, maskarába öltözve, zajkeltő eszközökkel felszerelkezve érkezett a helyszínre. Vérpezsdítő zene is felcsendült – Heje-huja vigalom! Habos fánk a jutalom – , kisvártatva az alsó tagozatos nebulók tánclépésekkel és tapssal is hozzájárultak a jó hangulat fokozásához.

Az udvar közepén emelkedő kiszebáb pillanatokon belül nagy lánggal égett, majd a tűzben elenyészett, igazolva azt, hogy valóban véges a tél hatalma.

Borítóképünk: Lángolt a telet jelképező, ám erejét vesztő kiszebáb az iskola udvarán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában