Világjárvány

2021.02.14. 07:00

Kína sikeresen emelt egy erős gátat a koronavírus áradata elé

Holdújév a Mennyei Birodalomban. Szigorú intézkedések, hátráló járvány. Fegyelmezettség minden téren. Rendíthetetlenül bíznak saját gyártmányú vakcinájukban.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Palásti Lajos Erik ismét tudósítással jelentkezett Kínából. A szekszárdi születésű, faddi lakhelyű fiatal kifogástalanul beszéli a távol-keleti ország nyelvét. Ennek köszönhetően olyan részleteket is képes „venni”, mely másoknak esetleg fel sem tűnik.

Szokatlanul nagy a nyüzsgés Pekingben, a Mennyei Birodalom székhelyén, ebben a több mint húszmilliós – igen, két Magyarországnyi lakosságú – megapoliszban. Az eddig itt töltött kilenc évem idején hozzászoktam már, hogy hold­újévkor majdhogynem szellemvárossá válik a kínai főváros. Kiürülnek az utcák, bezárnak az éttermek, s még a külföldi turisták által sokat látogatott helyi piacok is lehúzzák a rolót. Hiszen a holdújév az egyik legfontosabb hagyományos kínai ünnep, amikor a vidékről származó kínaiak hazalátogatnak szülővárosaikba és szülőfalvaikba, hogy a rokonaikkal együtt búcsúztathassák el az óévet, és együtt köszönthessék az újat.

Idén viszont a megszokottól eltérően „ünnepelnek” a kínaiak. Ámbár csalódottan, de a legtöbben mégis fegyelmezetten lemondanak a szokásos tavaszünnepi utazásról és rokonlátogatásról. Számos kínai barátom, kollégám és ismerősöm döntött úgy, hogy a fővárosban tölti a szabadságát annak érdekében, hogy a kormány intézkedéseit elfogadva és támogatva hozzájárulhasson az új típusú koronavírus okozta járvány megfékezéséhez. Mi is másképpen töltjük a tavaszünnepi vakációt, mint a korábbi években.

A járvány egyik pozitív következményeként ráébredtünk, hogy nem szükséges több ezer kilométert megtennünk ahhoz, hogy csodát láthassunk. A pekingi városközpont betondzsungelétől nem messze, a külvárosi kerületekben egyedülálló természeti és kulturális értékek várják a látogatókat.

Személy szerint nagyon hálás vagyok azért, hogy mind a helyi kormány, mind a helyi lakosság komolyan veszi a pandémia kezelését. Itt nem kételkednek a vírus létezésében, súlyosságában, és a maszkviselés szükségességét és hatékonyságát sem vonják kétségbe. Nem háborodnak fel és nem lázadnak a vírus megfékezése érdekében hozott korlátozások ellen, és nem terjesztenek összeesküvés-elméleteket sem. Talán többek között ez lehet az oka annak, hogy csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírus-fertőzéses esetet Kína szárazföldi részén.

Sok magyar honfitársam érdeklődött az elmúlt hetekben, hónapokban a közösségi médiában megosztott képeim láttán: vajon mi lehet az oka annak, hogy míg idehaza továbbra sem múlt el a járvány, addig Kínában már szinte minden visszatért a régi kerékvágásba? A látszat sajnos csal. Kínában sem tért vissza semmi a régi kerékvágásba.

Új normához alkalmazkodtunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ebben a távol-keleti országban – bizonyos óvintézkedések betartása mellett – szinte ugyanazt az életvitelt gyakorolhassuk, mint a járvány előtt. Éttermekbe járunk, csoportos kirándulásokon veszünk részt, edzőteremben készülünk a következő sportszezonra, és klubokban szórakozunk.

Ehhez persze nemcsak a kormány hatékony válságkezelési rendszerére, hanem a lakosság magas fokú fegyelmezettségére is szükség volt. Annak ellenére, hogy nem regisztráltak új koronavírus-fertőzéses esetet, sokan a mai napig önként jelentkeznek az egyes kerületek és lakókörzetek által szervezett, ingyenes nukleinsavtesztekre. Az emberek zöme maszkban jár, és napi szinten többször hozzájárul saját egészségügyi státuszának az ellenőrzéséhez a külön erre a célra kifejlesztett mobilalkalmazás használatával. Tudomásul véve, hogy ezzel bizonyos mértékig sérülnek a személyiségi jogaik.

Napi szinten több alkalommal kell igazolnunk az egészségügyi státuszunkat QR-kódok szkennelésével, a digitálisan rögzített vírusteszteredmények bemutatásával, valamint ellenőrző sms-ekkel és minialkalmazásokkal. Melyekben felhatalmazzuk a mobilszolgáltatókat arra, hogy a GPS-koordinátáink követése alapján igazolja, jártunk-e közepes vagy magas kockázatú területeken az elmúlt tizennégy napban.

Az otthoni helyzethez hasonlóan viszont itt is dilemmát okoz a vakcina kérdése. Érdekes megfigyelés, míg Magyarországon és egyéb nyugati országokban legtöbben az orosz és kínai vakcinától idegenkednek, addig itt a nyugati szérumoktól tartanak az emberek. Ennek ellenére már itt is megkezdték a vakcinák biztosítását. Pár héttel ezelőtt az irodaházunk menedzsmentirodája tájékoztatta a cégünket, hogy ingyenesen bocsátja rendelkezésre az oltóanyagot az irodaházban dolgozó alkalmazottak számára. Egyértelműen a kínait.

A kínai személyzet azon nyomban pánikba esett

Elterveztük – írta Palásti Lajos Erik –, hogy a kínai holdújév előestjén a hozzánk közel álló kínai és külföldi ismerőseinkkel együtt nemcsak a tavasz közeledtét, hanem egyúttal két jó barátunk születésnapját is megünnepeljük. Útba is indultunk a kiszemelt cél, a városközponttól egy órára található Főnix-hegy fürdőközpontja felé. A huszonkét tagú, zömében külföldiekből álló társaság természetesen nem maradt észrevétlen a helyszínen. Érkezésünkkor a kínai személyzet azon nyomban pánikba esett.

Rögtön azt kérdezték aggódó arckifejezéssel, hogy mikor érkeztünk az országba, részt vettünk-e a kötelező karanténon, illetve rendelkezünk-e negatív nukleinsav-tesztekkel? Igazoltuk magunkat, az előírásoknak megfelelően. Természetesen a maszk viselése továbbra is kötelező, de ezektől a kellemetlen, ám szükséges korlátozásoktól és óvintézkedésektől eltekintve, kifejezetten hangulatos este várt ránk.

Borítóképünk: Palásti Lajos Erik bejárta Kína számos vidékét, ezt a homoksivatagot is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában