méhek

2021.03.30. 07:00

A méheket is megzavarta a márciusi hideg időjárás

Nyugtalanok a méhészek is, nem csak a sárgabarack termelők, hiszen teljes pompájában virágoznak a gyümölcsfák, de péntekig alig volt lehetőségük a méheknek, hogy kimerészkedjenek a kaptáraikból. Márciusban majdnem minden hajnalban fagyos volt az idő, így az is kérdéses, hogy az akácfák mennyire fáztak meg még virágzás előtt.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Hiába virágoztak eddig a mandulafák, barackfák, az árvacsalán, a fűz, ha a hőmérséklet nem emelkedett tíz-tizenhárom fok fölé, a méhek ugyanis ennél alacsonyabb értékek alatt nem jönnek ki a kaptáraikból. Az erős szél sem segített sem a méhészeknek, sem a gyümölcsfáknak. Még pénteken is mínusz négy fokot mértek Szedresen – a megyében itt van általában a leghidegebb – hajnalban. Reggel deres volt a táj. Napközben már itt is, plusz 15 fokot mutatott a hőmérő.

Ez az időjárás a méheket is nagyon megzavarta, mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke. Felborult a fiasítás menete, a rossz idő miatt visszavonulót fújtak a szorgos kis rovarok. Elmaradt a víz és a virágpor hordása, az idős méhek is a „dajkálással” foglalkoztak.

Március második felében, a hajnali erősebb lehűlések a korai akácosokat károsíthatták. Amikor a sárgabarackon az első virágok megjelennek, akkor pattan meg az akácokon a rügy – osztotta meg közel negyvenéves megfigyeléseit az agrárszektor.hu-nak is Nagyernyei Attila szálkai méhész. Hozzátette, a legnagyobb kárt talán az okozhatja, ha a rügypattanás pillanatában fagy meg a virág. Ennek a következménye becsapja a méheket, és becsaphatja a méhészeket is. Ezután még gyönyörű virágos lehet a fa május elején, csak éppen a szirmok között nem lesz szikrányi nektár sem. Ez könnyen ellenőrizhető egy apró trükkel.

– Amikor még teljesen nem pattannak ki a rügyek, vagyis amikor még „habos” a virág, egy karnyi vastag fát szoktunk megrázni. Ha a szirmok ilyenkor keményen tartják magukat, akkor kár volt aggódni. Ha hullanak a szirmok, mint a hózápor, akkor viszont ne reméljünk nagy hozamot – mondta a szakember.

A klímaváltozás kemény kihívások elé állítja a hazai méhészeket is. A gyors átalakuláshoz a méhek nem tudnak természetes módon alkalmazkodni. Az idén a februári időjárás a kaptárok rovarjai számára sokkal megfelelőbb volt, mint a márciusi hőmérséklet alakulása. Februárban zúgás volt a kaptárokon kívül is és bámulatos fejlődésnek indultak a méhcsaládok. Márciusban pedig jelentősen lehűlt az idő. Erre felkészíteni a rovarállományt szinte lehetetlen.

Most azért van gond sok méhészetben, mert a tavalyi gyenge év után, nem volt annyi árbevétel, hogy komoly pénzeket költhettek volna a teleltetésre. Nem segítette a túlélést az enyhe tél sem. Ugyanis az ideihez hasonló időjárás sokkal jobban megviseli a méhcsaládokat, mint a kemény hideggel telő napok sorozata, mert nem rendeződnek telelőfürtbe a kaptárok lakói. A sok mozgáshoz szükséges energiáért gyorsan fogyasztják a tároló sejtekben rendelkezésükre álló mézet. Októbertől április első napjáig a szokásos ötszörösére becsülik a méhészek a rovarok saját mézfogyasztását az ország teljes területén.

Már eldőlt az akácvirág sorsa

A méhészek megfigyelése szerint megyénkben már „eldördült a startpisztoly”, ugyanis a sárgabarack első szirmainak megjelenése után negyvenkét nappal már virágba borulnak az akácosok. Ez az idén május első napjaira várható. A március második felében, a több hullámban is érkező hidegfrontok idején sem szabadna a méhkirálynőknek leállni a petézéssel, hogy majd elegendő dolgozó legyen a gyűjtéshez. A méhész társadalomnak pedig nagy szüksége lenne végre egy jó akácbetakarításra, mert a készletek mára csaknem teljesen elfogytak, és igencsak szűkében vannak a bevételeknek. A kereslet viszont nőtt a pandémiás időszakban, mert a fogyasztók figyelme az egészséges élelmiszerek, és különösen az immunerősítők felé fordult. Ezek között pedig a méz az egyik legtartalmasabb eledel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában