interjú

2021.03.19. 14:00

Klasszikus kézműves munkával készíti a szexjátékokat, hét éve

Nepp Tímea beleszületett a szakmába. Az ismert szekszárdi szíjgyártó mester, Nepp Dénes lánya felment Budapestre, és megtalálta azt a piaci rést, ami megélhetést biztosít számára. Intim játékokhoz használatos szexuális segédeszközöket készít bőrből.

Wessely Gábor

Fotó: Garadnay Berta

Hogyan kerül egy szekszárdi kézműves kismester az intim játékok, eszközök, filmek világába?

– Ez némi túlzás – mondja Nepp Tímea. – Vannak, akik felfedezni vélik az én bőrcuccaimat a pornófilmekben, de ilyen megrendelésem a valóságban még nem volt. Magánszemélyek vásárolnak nálam maszkokat, bőrbilincseket, szájkosarakat, nyakörveket, korbácsokat, paskolókat, patakesztyűket, miegymást. Olyan magánszemélyek, akik teljesen átlagos kinézetű emberek, ha szembe jönnének az utcán, nem lehetne róluk megmondani, hogy izgalmas hálószobatitkaik vannak.

Mégis: hogy történt a váltás? Milyen utat járt be az édesapja, Nepp Dénes szekszárdi szíj­gyártó mester műhelyétől a mai vállalkozása működtetéséig?

– A szakmába beleszülettem, de Szekszárdot kicsinek éreztem. Volt egy bérelt üzletem Pesten, de nem termelt annyit, hogy fenn tudtam volna tartani. A klasszikus kínálat – nadrágszíj, táska, pénztárca –, nem hozott elég bevételt. Bezártam, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy a gyártás felé kéne mozdulni, mert akkor nem kell üzletet fenntartani. Egy ismerősöm pont akkoriban, 2014-ben keresett meg azzal, hogy rendelne egy bilincskészletet, mert Magyarországon vagy a kínai gagyi kapható, vagy a megfizethetetlen, minőségi áru. Tudja, hogy most éppen nem dolgozom, de fontos lenne neki ez a dolog, jó bőrdíszművesnek ismer, tudja, hogy korrekt áron megoldom. Ekkor éreztem rá a piaci résre.

Meg lehet ebből élni?

– Most már meg. Először volt egy főállású adminisztratív munkahelyem egy multi cégnél, ahol aztán félállást tudtam csak vállalni, és 2015 nyarán már fel is mondtam, mert annyira felfutottak a megrendelések, hogy nem győztem a kettőt együtt csinálni. Tavaly a pandémia az én vásárlóimat is megijesztette, márciusban és áprilisban szinte nulla volt a forgalom. Kikapcsolódásképpen készítettem szűrőbetétes bőr szájmaszkokat, amit persze csak egy bizonyos, bevállalós rétegbe tartozók viselnek az utcán. Az ára is jóval húzósabb, mint egy textilmaszké. Szóval nagy forgalomra nem számíthattam; talán húszat-harmincat adtam el. Aztán változott a helyzet, mert az emberek többet tartózkodtak otthon, és több idejük volt egymással foglalkozni…

Kik a vásárlók?

– A többséggel nem találkozom. Internetes megrendeléssel és postai szállítással bonyolítjuk le az üzletet. Akik bejönnek az elkészült termékért, azok hétköznapinak tűnő emberek, minden korosztályból. Egyharmaduk nő, kétharmaduk férfi. Szoktam velük váltani néhány mondatot. Teljesen rendben vannak. Némelyekkel, a visszajárókkal, egészen közvetlen, baráti kapcsolatom alakult ki az évek során.

Hogyan tovább?

– Azt hiszem, a megélhetés ebből meg lesz hosszú távon. Semmiképp sem szeretnék a direkt pornó felé elmozdulni. A honlapomra ízléses stúdiófotók kerültek fel, nem villan elő semmi, s ami kimondottan intim testrészre való termék, nem is modellel fotóztattam le; csak magát az árucikket. Erre ügyelek. Hogy hova kerülnek az általam készített bőr holmik, arról nem tudhatok. Ki veszi magának, ki másnak, nem az én dolgom. Hogy ki használ szexuális segédeszközöket a hálószobájában, az még baráti körökben sem beszédtéma. Amit én csinálok, az ugyanaz a hagyományos szerszámokkal végzett, klasszikus, kisipari, kézműves munka, amit apámnál és az iskoláimban tanultam. Csak a terméket nem derékszíjnak, kantárnak, vagy övtáskának hívják, hanem szexjátéknak.

A bőripari mérnök képesítést is megszerezte

A 41 éves Nepp Tímea a bőripari termékgyártás speciális területén dolgozik: szexjátékokat (maszkokat, pórázokat, bilincseket, korbácsokat stb.) készít. A szakmát édesapja, Nepp Dénes szíjgyártó mester szekszárdi műhelyében kezdte kitanulni. Később, 2004-ben bőripari mérnök képesítést szerzett. Próbálkozott a klasszikus termékkínálattal – nadrágszíj, táska, pénztárca –, ám abból még Budapesten sem tudott megélni egy bérelt üzletben.

Az értékesítés helyett a termelésre, az egyéni igények kielégítésére állt rá. Ez már jövedelmezőbb vállalkozásnak bizonyult. Máig ebből él. A pandémia miatt átmeneti kereslet-visszaesést tapasztalt, de hamarosan visszatért a megrendelésszám a korábbi szintre. A járványhelyzetben bőr szájmaszkokat is készít, amelyeket a bevállalósak az utcán is hordanak.

Borítókép: Nepp Tímea koronavírus elleni szájmaszkokat is készít. A szakma alapjait az édesapjától tanulta még Szekszárdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában